sport
7

Počinje šesnaesta Gimnazijada, festival umijeća i pozitivnog rivalstva

Klix.ba
Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca, šesnaesti put nakon posljednjeg rata, u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo, i ove godine će okupiti učenike nekoliko škola čiji će se takmičari u najboljem sportskom duhu okušati u tri sportske discipline: u košarci, odbojci i stonom tenisu.

Odabir ekipa je završen, a Gimnazijada će zvanično biti otvorena ove srijede u 10 sati i trajat će do petka kada će se proglasiti pobjednici.

Sve utakmice odigrat će se na sportskom igralištu Metalac, gdje će nakon svečane ceremonije otvaranja, u olimpijskom duhu, i s ništa manje entuzijazma, započeti jedna od najblistavijih školskih predstava.

Poznato je, ali nije naodmet ponoviti to opet, da je Gimnazijada svoje postojanje započela 1952. godine osnivanjem Sportskog društva "Pavle Goraranin" i otad je održavana i različitim gradovima, promovirajući sportski duh, mladost, solidarnost i, nadasve, prijateljstvo. Posljednji rat je prekinuo njeno postojanje na nekoliko godina, a onda je 1999. ponovo obnovljena na inicijativu učenika i profesora Prve gimnazije.

"Vjerujemo da Gimnazijada baštini trajne vrijednosti ljudskog duha i da ovaj događaj nije samo sportsko takmičenje nego i svojevrsni festival radosti, umijeća i pozitivnog rivalstva pa će i ove godine konačni pobjednik nesumnjivo biti mladost, energija i entuzijazam naših gimnazijalaca", poručuju organizatori.