Najveća utrka
0

Počeo Tour de France: Prva etapa pripala Alaphilippeu, dva masovna pada na startu

N. K.
Alaphilippe osvojio prvu etapu, bili i masovni padovi
Alaphilippe osvojio prvu etapu, bili i masovni padovi
Francuz Julian Alaphilippe iz Deceuninck-QuickStepa pobjednik je prve etape ovogodišnjeg izdanja najveće svjetske biciklističke utrke Tour de Francea vožene od Bresta do Landerneauea u Bretanji u dužini od 197,8 kilometara.

Aktuelni svjetski prvak u cestovnoj vožnji je napao glavnu grupu 2,3 kilometra prije cilja, a vrlo brzo u potjeru za njim krenuli su Slovenci Tadej Pogačar i Primož Roglič.

Dvojica Slovenaca su prošle godine osvojili prvo i drugo mjesto na Touru, ali niti u jednom trenutku se danas nisu mogli približiti na manje od 50 metara do odličnog Alaphilippea.

Francuz je na kraju ciljem prošao s osam sekundi prednosti u odnosu na glavnu grupu koju su preko ciljne linije predvodili drugoplasirani Australac Michael Matthews i treći Roglič.

Početak Toura obilježila su i dva masovna pada, a posebno je bio upečatljiv prvi nakon greške gledateljice uz cestu 50-ak kilometara prije cilja kada je podignula transparent previše prema cesti.

Oborila je Nijemca Tonyja Martina te prouzročila pad još 50-ak vozača, a drugi pad se dogodio 7,5 kilometara prije cilja kada je jedan od biciklista pao i povukao za sobom veliki broj biciklista.