sport
0

Počelo Svjetsko atletsko prvenstvo

Klix.ba
Jutros je počelo deveto Svjetsko atletsko prvenstvo koje se od 23. - 31. augusta po prvi put održava u Parizu.

Najveće zvjezde kraljice sportova, oko 2000 atletičara iz 210 zemalja širom svijeta snage će narednih 8 dana odmjeravati na popularnom pariškom stadionu 'Stade de France'.

Među učesnicima Svjetskog prvenstva naći će se atletski velikani kao što su sprinteri Maurice Greene i Tim Montgomery, trkači na velike udaljenosti Haile Gebreselassie i Hicham El Guerrouj, i osvajačica zlatne medalje na 800 metara Maria Mutola.

Za aktuelnog trostrukog prvaka u skoku Jonathana Edwardsa ovo će biti posljednje veliko natjecanje nakon uspješne karijere.

Šteta je što nekoliko sjajnih sportista zbog ozljede neće moći nastupiti na svjetskom prvenstvu, od kojih se izdvaja Paula Radcliffe, maratonska rekorderka.

Najveći svjetski sportski događaj, nakon Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva, ove godine obećava mnogo uzbuđenja i mnoge pokušaje obaranja svjetskih rekorda.

Jedno od nazanimljivijih natjecanja svakako je dugoočekivani sudar sprintera na 100m svjetskog prvaka Mauricea Greena i svjetskog rekordera Tima Montgomeryja.