Burton U.S. Open
3

Počelo najstarije i najvažnije takmičenje u svijetu snowboarda

E. B.
Snowboard ili snowboarding je jako popularan sport u svijetu, u programu je zimskih olimpijskih igara od 1998. godine, a posljednjih godina i kod nas osvaja srca sve više zaljubljenika u snijeg i planine.

Ovaj sport svoju slavu, ipak, duguje jednom događaju u SAD-u koje se smatra praocem svih takmičenja u snowboardu. Riječ je o Burton U.S. Open prvenstvu u snowboardu, koje se održava ove sedmice na Golden Peaku u Vailu, država Colorado.

Burton U.S. Open se održava po 38. put i kao takvo je takmičenje s daleko najdužom tradicijom u snowboardu. Svaki snowboarder na svijetu sanja o pobjedi na U.S. Burtonu, jer je atmosfera nevjerovatna, konkurencija ogromna, na listi pobjednika su legende i pioniri ovog sporta, a i zabave koje se održavaju tokom takmičarskih dana odnosno noći su legendarne.

Priča o američkoj avangardi snowboarda počela je 1982. godine na državnom prvenstvu u surfanju na snijegu na skijalištu Suicide Six u Vermontu. To je bilo u vrijeme kada snowboarderi nisu bili dobrodošli na 99 posto skijališta, čak i prije nego što je naziv „snowboard“ bio u svakodnevnoj upotrebi.

Daske koje su koristili snowboarderi na prvom takmičenju bile su modificirani Snurfers, koju je 1960. izumio Sherman Poppen, te Backhill, rani model daske Burton proizveden u garaži osnivača Burton Snowboarda, Jakea Burtona Carpentera. Ako je opremi nedostajalo stila, takmičarska staza je tek bila posve skromna: ravna strmina od vrha do dna sa stolom okrenutim naopako i ukopanim u snijeg kao startnom kapijom.

Do 1985. godine događaj se preselio u Stratton u Vermontu i bio je poznat pod nazivom „Burton U.S. Open of Snowboarding“. Te 1985. godine se pojavio Tom Sims sa svojom ekipom na američkoj zapadnoj obali i ubrzo se rodilo rivalstvo za sva vremena.

Sve ekipe s Burtonove istočne obale su imale skijašku pozadinu, dok je Sims bio bivši profesionalni skateboard i talentovani surfer. Iako su njihove vizije ovog sporta bile posve različite, teško je zamisliti šta bi bilo sa snowboardom bez utjecaja i Simsa i Burtona.

Ovaj sport je u deceniji 1990-1999 rastao nevjerovatnom brzinom, imena poput Craig Kellyja i Terje Håkonsen među najzaslužnijima su za taj napredak, a broj takmičara na U.S. Openu udvostručio bi se svake godine. Utrke su bile „out“, a freestyle (slobodan stil) „in“. U Strattonu su 1996. godine prvi profesionalci ovog sporta dobili informaciju da će od 1998. snowboardanje biti olimpijski sport.

Shaun White, Travis Rice, Kelly Clark, Jamie Anderson, Danny Kass samo su neke od legendi koje su započele svoju karijeru na U.S. Openu u posljednje dvije decenije. Mnogi od njih, kao i nove zvijezde ovog spota, prisutni su na Golden Peaku ove sedmice, ali zbog iznenadne i prijevremene smrti Jakea Burtona u novembru prošle godine, u ovom, 38. izdanju Burton U.S. Opena, u prvom planu će biti prisjećanje na jednog od osnivača snowboarda.

Takmičenja će, ipak, biti, i to u dvije discipline: halfpipe i slopestyle. Scotty James je istaknuti favorit u muškom halfpipeu. Ovaj Australac je nepobjediv u posljednje dvije godine, a jedini koji mu je prišao blizu u tom periodu je Japanac Yuto Totsuka. Očekuje se da će James uspješno obraniti titulu iz 2019. godine na U.S. Openu.

U istoj disciplini u ženskoj konkurenciji do svoje prve pobjede 2019. je došla Maddie Mastro i to vožnjom u kojoj je izvela i prvi dvostruki kriptir u ženskoj konkurenciji. Međutim, čini se da je njena forma nešto lošija ove sezone, pa je prva favoritkinja Španjolka Queralt Castellet, koja je ove godine slavila velike pobjede na Laax Open i Winter X igrama.

Najteža disciplina od svih je slopestyle, a prošlogodišnji pobjednik Red Gerard je favorit za titulu najboljeg i ove godine. Nade gaji i Kanađanin Darcy Sharpe nakon velike pobjede na X Games prije nekoliko sedmica. Ako treba tipovati na iznenađenje, onda bi to mogao biti Judd Henkes koji je odlično napredovao u proteklih nekoliko sezona.

U ženskoj konkurenciji u disciplini slopestyle titulu najbolje brani Zoi Sadowski Synnott. Ipak, ove sezone bolju formu od nje pokazuju Amerikanka Jamie Andersona, Japanke Kokomo Murasea i Miyabi Onitsuka, Kanađanka Laurie Blouin, te još jedna Amerikanka – Julia Marino, pa je jako teško prognozirati pobjednicu.

Burton U.S. Open prvenstvo u snowboardu počelo je u srijedu polufinalnim vožnjama u disciplini slopestyle, a završava se u subotu. Sve događaje možete pratiti uživo na Red Bull stranici.

Vezani članci