sport
45

Počelo najprestižnije karate takmičenje u BiH: Na borilištima 700 karatista iz šest zemalja

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U povodu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, danas je u SKPC Mejdan u Tuzli počeo tradicionalni, 17. po redu internacionalni karate kup - TK Open.

Na najprestižnijem karate takmičenju u BiH učestvuje oko 700 takmičara iz šest zemalja.

Iako je proteklih godina praksa bila da se ova sportska manifestacija održava dva dana, prema riječima direktora TK Opena Fikreta Selmana, zbog nekoliko razloga održavanje se moralo svesti samo na jedan dan.

Jedan od razloga je, ističe Selman za Klix.ba, nedostatak finansijskih sredstava.

"Nama su ovdje došli najbolji takmičari iz 62 kluba. Tu su također reprezentativci i osvajači evropskih medalja, a na borilištima je zastupljeno oko 40 sudija. Ove godine karate kup se održava sedam dana ranije zbog prvenstva u Turskoj, koje će biti upriličeno naredne sedmice", rekao je Selman za Klix.ba.

Na tuzlanskom takmičenju prethodnih godina učestvovalo je više od 2.000 sportista. Selman ističe da je ove godine taj broj značajno smanjen.

"Situacija u državi je veoma loša kada je u pitanju sport, ali i općenito. Iako smo postali tuzlanski brend, moram reći da se borilačkim sportovima ne pridaje značaj u ovom gradu", dodao je Selman.

U 17 godina postojanja na ovom internacionalnom karate kupu učestvovalo je nekoliko desetina hiljada karatista iz blizu 40 zemalja svijeta.