Slijede takmičenja
7

Počele pripreme reprezentacije BiH u umjetničkom i brzom klizanju

D. B.
Edin Branković
Edin Branković
Reprezentativci BiH u umjetničkom i brzom klizanju uz podršku Saveza klizačkih sportova BiH otpočeli su u Sarajevu intenzivne pripreme za nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu i kupovima, Juniorskom Grand Prix i drugim međunarodnim takmičenjima u klizačkoj sezoni 2019/2020.

Nakon kondicionih priprema, Zara Husedžinović, reprezentativka BiH u umjetničkom klizanju, otputovat će na ISU kamp koji se održava od 23. jula do 3. augusta u Celju (Slovenija), a od 5. do 25. septembra planiran je nastavak priprema u Zagrebu pod rukovodstvom trenera Karla Požgajčića.

Naša reprezentativka u umjetničkom klizanju, Alisha Hawkeswood, pripreme će obaviti u Cirihu (Švicarska). Zara i Alisha našu zemlju predstavljaju na ISU Juniorskom Grand Prixu. Zara na tom takmičenju ima nastup od 25. do 28. septembra u Zagrebu, a Alisha nastupa od 2. do 5. oktobra u italijanskom gradu Egna.

"Savez očekuje pomoć od nadležnih institucija i nekoliko firmi, podršku za naše mlade reprezentativke, kako bi bez dodatnih problema obavili pripreme koje su veoma skupe i nastupili na ovom, za državu i sport u BiH važnom međunarodnom takmičenju", saopćeno je iz saveza.

Hena Uzunović, prvakinja BiH u svojoj kategoriji, ljetne pripreme će obaviti u Dnepropetrovsku (Ukrajina), a nju također u nastavku klizačke sezone očekuje nekoliko međunarodnih takmičenja u umjetničkom klizanju.

U vrijeme održavanja kampa u Celju planiran je i ISU kamp za trenere na kojem će u ime našeg saveza učestovati Alma Šehić, Tara Gliha i Neira Kiso, bivše uspješne reprezentativke BiH u umjetničkom klizanju.

Odmah nakon završetka kampa u umjetničkom klizanju počinje i drugi ISU kamp. Od 8. do 18. augusta, također u Celju, na kampu će učestvovati najbolji brzoklizači iz regije. Savez je omogućio da na ovom kampu pripreme obave Muhamed i Sumeja Zajimović, Ermin Raščić, Ilan Krstić i Alina Brezović s trenerom Nihadom Bašićem. Pored ove grupe klizača, naši najbolji brzoklizači, seniorski reprezentativci Edin Branković, Tarik Omeragić i Mak Krstić, ljetne pripreme će obaviti u Zagrebu, Budimpešti i Sofiji, kako bi u što boljoj formi dočekali nastupe na Evropskom i Svjetskom prvenstvu i svjetskim kupovima.

"Uprkos nedostatku uslova za treniranje u BiH i problema sa kojima se svakodnevno susrećemo, Savez klizačkih sportova BiH svake godine u granicama svojih mogućnosti nastoji omogućiti reprezentativcima solidne pripreme, kako bi naši najbolji takmičari dočekali što spremniji nastupe i bili ravnopravni najboljim sportistima svijeta", navodi se u saopćenju.