sport
23

Počela snooker sezona u našoj zemlji, odigrano prvo kolo

Klix.ba
Od ove sezone ljubitelji bilijara imati će priliku uživati i uživo pratiti sve mečeve BiH Snooker lige.

Snooker savez BiH je osnovan pod okriljem Bilijar saveza, a čovjek koji je najviše zaslužan za promociju ovog sporta u BiH je predsjednika saveza Zijad Ređić.

Snooker sezona u BiH će trajati šest mjeseci i predviđeno je odigravanje šest kola turnirskog tipa. Snooker ligu čini 16 igrača iz BiH, članova klubova koji su u sklopu Bilijar i Snooker saveza Federacije BiH, uz trojicu profesionalnih sudija obučenih po pravilima IBSF-a (International Billiard and Snooker Federation).

Oni će međusobno snage odmjeravati u tri sarajevska kluba i to: "Mercur" – Marijin Dvor, "BK Dynamic" - Stup i "BK 69" u Zetri. Ova igra zahtjeva posebnu vještinu i disciplinu, a po uzoru na svjetske turnire i domaći igrači imaju striktan "dress code" i pravila ponašanja za vrijeme trajanja turnira. Na kraju sezove predviđene su velike nagrade za četvoricu prvoplasiranih.

Prvo kolo Granoff Snooker lige BiH održano je 28. i 29.09.2012. U prvom polufinalu koje je počelo u "BK 69" su se sastali Kenan Terzić i Benjamin Mujičić gdje je Terzić prošao rezultatom 3-0, a kao pobjednik drugog polufinalnog meča izašao je Amir Kunić koji je rezultatom 3-1 savladao Nedima Đapu. Pobjednik prvog kola je Kenan Terzić koji je u finalu pobijedio Amira Kunića i tako postao prvi pobjednik zvaničnog Snooker turnira.

Cilj Snooker saveza , prije svega, je promocija i popularizacija ovog sporta, te animiranje mladih igrača. Sudeći po prethodnim rezultatima Bilijar saveza FBiH, apetiti Snooker saveza nisu mali i ljudi iz saveza će ulagati u ovaj sport i raditi na poboljšanju uvjeta, tako da neće biti iznanađenje ako u narednom periodu Sarajevo bude domaćin jednog kvalitetnog snooker turnira, kao što je slučaj sa bilijar turnirom Sarajevo Open koji je najkvalitetniji turnir u ovom dijelu evrope.