Vrlo opasni uvjeti
49

Počela je Vuelta i odmah imamo dramu: Roglič pao, kiša i sudari obilježili vikend

D. P.
Trenutak Pada Primoža Rogliča (Foto: Screenshot)
Trenutak Pada Primoža Rogliča (Foto: Screenshot)
Tokom vikenda koji je iza nas počela je čuvena Vuelta, jedna od najvećih i najprestižnijih biciklističkih utrka koja se tokom tri sedmice održava u Španiji.

Utrka je počela u Barceloni, a osim kroz Španiju, uključuje i rute kroz Andoru i Francusku. Vuelta 2023 trajat će od 26. augusta do 17. septembra.

I ove godine favoriti su isti kao i uvijek. U prvom redu, svakako, to je Jonas Vingegaard koji je osvojio Tour de France, kao i Slovenac Primož Roglič. U red favorita spada i branilac titule s prošle Vuelte, Remco Evenepoel.

Prva dva dana takmičenja obilježili su veliki problemi s vremenom. Jaka kiša prouzrokovala je pomicanje starta devet kilometara dalje uz cestu, a čak su i brojni biciklisti u strahu za svoju sigurnost protestovali protiv održavanja etape u takvim uvjetima.

Takvo vrijeme iskoristio je danski vozač Andreas Kron iz Lotto Dstnyja, koji je slavio u jučerašnjoj etapi sedam sekundi ispred grupe koja ga je jurila u vremenu 4:22.44.

Nevrijeme je utjecalo na to da imamo potpuni haos na stazi. Obilna kiša i sudari obilježili su jučerašnji dan u kojem se vozila dionica od Mataroa do Barcelone duga 181,8 kilometara.

Junak slovenačkih navijača i jedan od najboljih vozača današnjice Primož Roglič doživio je pad 32 kilometra prije cilja na jednom od kružnih tokova u Barceloni.

Za pad je zaslužan jedan od vozača ekipe UAE Emirates, koji je proklizao ispred slovenačkog šampiona i oborio ga. Još nekoliko vozača je palo tokom ovog incidenta. Svi su uspjeli ustati i nastaviti utrku, a Slovenci se nadaju da pad nije ostavio zdravstvene posljedice na fizičko stanje Rogliča.

Nakon dvije etape, prvi u generalnom plasmanu je pobjednik druge etape Danac Andreas Kron (Lotto Dstny) s ukupnim vremenom 04:10.06, a prate ga Australijanac Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) i Italijan Andrea Vendrame (AG2R Citroen Team).

Danas je na rasporedu prva brdska etapa. Karavan će ići od Surije do Arinsala u Andori i vozit će se 158,5 kilometara. Bicikliste čekaju dva uspona prve kategorije.