Nastupila dva bh. kluba
103

U Sarajevu održan vaterpolo turnir "Len Challenger Cup" u organizaciji VK Invictum

H. H.
Okončano je evropsko vaterpolo takmičenje "Len Challenger Cup" koje se prethodnih dana održalo u Sarajevu.

U grupi C "Len Challenger Cupa" organizator Invictum Sarajevo je imao priliku ugostiti ekipe iz Turske" Enka Sport Istanbul" , Slovačke" SKP Modri Draci Košice", Bosne i Hercegovine " Banja Luka", kao i Len sudijsku organizaciju iz Gruzije, Španije, Litvanije, Danske i Velike Britanije.

Takmičenje je otvrio domaćin " Invictum" bosanskohercegovačkom derbiju protiv ekipe iz Banja Luke gdje je domaća ekipa iz Sarajeva upisala prvu europsku pobjedu rezultatom 17:12. Najbolji pojedinci meča bili su Anes Hadžić sa 7 i Bakir Hadžić sa 5 pogodaka. Dok su se u listu strijelaca upisali upisali i Dado Ostojić 1, Adian Krivić 1, Aleks Matescu 2, Aleksa Bjelica 1.

U drugoj utakmici snage su odmjerili favorizirana Enka iz Istanbula i SKP Modri Draci Košice iz Slovačke, gdje je ekipa Enke opravdala ulogu favorita i na kraju slavila rezultatom 22:10.

Drugi dan takmičenja su otvorile Enka i Invictuma iz Sarajeva gdje je klub iz Turske slavio sa ubjedljivih 19:6. Dok su u drugoj utakmici igrale ekipe SKP Modri Draci Košice i Banja luke u kojoj je ekipa iz Slovačke slavila sa 28:8.

Zadnjeg dana takmičenja odigran je meč između Enke i Banja Luke gdje je Enka obezbjedila prvo mjesto u grupi sa trećom pobjedom nad Banja Lukom sa 33:6. Dok su u drugoj utakmici igrali domaćin Invictum Sarajevo i SKP Modri Draci Košice. Zadnja utakmica je imala poseban karakter jer je upravo ta utakmica odlučivala za prolaz u narednu fazu Len Challenger Cupa obzirom da su obije ekipe imale po pobjedu i poraz.

Prva četvrtina je bila izuzetno zanimljiva, gdje je gostujaća ekipa iz Slovačke na kraju četvrtine sačuvala minimalnu prednost od 5:4. Kako se odmicao tok utakmice, bolja fizička forma i spremnost je do kraja utakmice bila sve izraženija što je pomoglo ekipi SKP Modri Draci Košice da obezbjedi prolaz u narednu fazu europskog takmičenja sa rezultatom 21:6.

Bitno je spomenuti da je ekipa iz Sarajeva do evropskog takmičenja trenirala u izuzetnom teškim uslovima. Igrači koji su pokazali određenu kvalitetu na početku utakmice za prolazak dalje protiv SKP Košice su svoje trenažne pripreme radili u dvije plivačke pruge, taktičke i tehničke pripreme su radili samo vikendom u slučaju da nema drugih takmičenja jer je radnim danom izuzetno teško obezbjediti vaterpolo teren na kojem se igraju utakmice.

Također je bitni spomenuti da je svaka ekipa imala minimalno jednog stranog igrača na takmičenju, ekipa Slovačke je igrala u pojačnom sastavu gdje su učestvovali najbolji pojedicni iz nekoliko Slovačkih klubova dok je sarajevski klub bio jedini učesnik koji je igrao sa svojim igračima.

Ekipe Iz Turske i Slovačke nastavljaju svoju evropsku priču, dok predstavnici bosanskohercegovačkog vaterpola završavaju svoje europsko takmičenje.

Finalna tabela Len Challenger Cup - grupe C

  1. Enka, 2. SKP Modri Draci Košice, 3. Invictum, 4. Banja Luka.