Izviždana na kraju
265

Transrodna plivačica postala državna šampionka, odmah krenula pobuna i uvrede s tribina

D. P.
Lia Thomas dominira ženskim plivanjem (Foto: Twitter)
Lia Thomas dominira ženskim plivanjem (Foto: Twitter)
Transrodna plivačica Lia Thomas nastavila je rušiti rekorde u Sjedinjenim Američkim Državama pošto je postala i državna prvakinja plivačke divizije 1 NCAA šampionata.
Lia Thomas, koja je izazvala brojne komentare, ali i osude javnosti, promijenila je spol i danas dominira u ženskom plivanju.

Na NCAA državnom šampionatu pobijedila je ispred plivačice Virginije Emme Weyant i ostavila je 1,76 sekundi u disciplini 500 metara slobodno.

Tako je plivačica Pennsylvanije postala prva transrodna osoba koja je postala državni prvak u SAD-u u bilo kojem sportu.

Mnogi smatraju da to nije korektno, a studentica Virginia Techa iznijela je žestoke optužbe na račun Thomas. Ističe da je njena prijateljica s univerziteta shrvana jer zbog nje nije mogla proći dalje.

"Imam suigračicu koja nije ušla u finale jer je izbačena. Srceparajuće je vidjeti nekoga ko je prošao pubertet kao muškarac i ko ima tijelo kao muškarac da ima pravo tako nadmašiti konkurenciju", rekla je studentica Virginije koja nije željela otkriti svoje ime.

[TWITTER]1504577845494005767[/TWITTER]

Njena prijateljica je završila na 17. mjestu u kvalifikacijama, a u finale se plasiralo samo prvih 16 takmičarki.

"Prijateljica je bila shrvana i emotivna, posebno jer joj je to posljednja NCAA utrka. Srceparajuće je vidjeti da je uložila maksimalan napor kako bi došla u finale, ali joj se to nije vratilo. Teško je vidjeti da neko radi cijeli dan i noć, ali se protiv takvih ne može takmičiti", navela je studentica Virginije pred kamerama.

To je samo nastavak pobune protiv Lije Thomas. I samo finale prošlo je vrlo kontroverzno pošto su pojedini navijači zviždali transrodnoj plivačici.

"Spasite ženski sport", pisalo je na transparentu koji je bio okačen tokom finalne utrke u kojoj je Thomas lako nadmašila konkurenciju.

Nakon zvižduka, Thomas je odbila pojaviti se na planiranoj konferenciji za medije.