Postoji još kandidata
260

Tačno 100 dana do Olimpijskih igara: Lana Pudar za sada jedina iz BiH osigurala učešće

N. K.
Lana Pudar (Foto: Instagram)
Lana Pudar (Foto: Instagram)
Plivačica Lana Pudar je jedina sportistkinja iz Bosne i Hercegovine koja je osigurala učešće na Olimpijskim igrama na tačno 100 dana do početka smotre najboljih sportista u Parizu.
Naime, sjajna Lana je kroz svoje odlične rezultate i plasmane već davno osigurala olimpijsku normu te će zasigurno biti učesnik Igara u Parizu.

Bosna i Hercegovina bi u francuskoj prijestolnici mogla imati još nekoliko sportista koji su blizu plasmana na Olimpijske igre budući da se kvalifikacije u nekim sportovima tek trebaju održati.

Dakle, mogu se plasirati u Pariz rezultatima ili po plasmanu na svjetskoj ili evropskoj listi. Potom dolaze pozivi na Igre i na kraju relokacija kvota zbog kojih bi neki bh. sportisti ipak mogli završiti u Parizu predstojećeg ljeta.

Među onima koji se još uvijek nadaju plasmanu na Igre su atletičari Amel Tuka, Mesud Pezer i Abedin Mujezinović te džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardržić.

Plasmanu na Igre nadaju se i Farah Oneščuk (streljaštvo), kao i plivač Jovan Lekić, dok postoji i mala šansa da će se u Parizu ipak naći i taekwondosta Nedžad Husić, koji je nedavno ispao u ključnim kvalifikacijama za Igre. Biciklistkinja Lejla Tanović također ima šansu za plasman na Igre, ali zbog nedostatka državne norme one nisu ogromne iako kao individua ima dobre rezultate.

Podsjetimo, 33. Olimpijske igre po redu održat će se u Parizu ovog ljeta, od 26. jula do 11. augusta.

Očekuje se da će oko 10.500 sportista iz 205 zemalja svijeta predstavljati svoju državu u najboljem mogućem svjetlu u 15 različitih sportskih objekata u glavnom gradu Francuske.

Inače, ukupno 329 događaja za medalje bit će održano u 32 različitih sporta, a sve to će uživo pratiti od 300.000 ljudi i veliki broj medijskih radnika.