Osvojila zlatnu medalju
0

Skandal u svijetu plivanja: Velika rivalka Lane Pudar bila dopingovana prije OI, ali nije suspendovana

E. K.
Zhang Yufei tokom nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju (Foto: EPA-EFE)
Zhang Yufei tokom nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju (Foto: EPA-EFE)
Svjetska antidoping agencija je potvrdila da su 23 kineska plivača i plivačice bili pozitivni na zabranjeni lijek prije Olimpijskih igara u Tokiju, ali da je prihvatila objašnjenje iz Kine gdje su istakli da su njihovi testovi bili kontaminirani.

Navodi se da su plivači i plivačice bili pozitivni na trimetazidin (TMZ) koji se nalazi u lijekovima za srce i to nekoliko mjeseci prije nego li su odložene Igre zbog koronavirusa počele u ljeto 2021. godine.

Inače, kineska antidoping agencija i tamošnji plivački savez nisu željeli da odgovaraju na zahtjeve Reutersa za komentar.

Iz svjetske antidopinške agencije (WADA) saopšteno je da je u junu 2021. godine obaviještena o odluci kineske antidopinške agencije da su plivači dali kontaminirane nalaze što su oni i prihvatili i nisu suspendovali kineske plivače.

"WADA je na kraju zaključila da nije bila u poziciji da opovrgne mogućnost kontaminacije testova kineskih plivača", saopšteno je iz WADA-e.

Kineska plivačka reprezentacija koja je u Tokiju brojala 30 članova je osvojila šest medalja uključujući i tri zlatne medalje.

Među njima je i jedna od najvećih rivalki naše Lane Pudar u disciplini 200 metara leptir Zhang Yufei budući da je upravo na Olimpijskim igrama u Tokiju oborila olimpijski rekord i osvojila zlatno odličje s vremenom 2:03.86.

Pored nje, dopingovani su bili Wang Shun, Qin Haiyang, Wang Yichun, Yu Yiting, Yang Junxuan, Yan Zibei, Wang Jianjiahe, Xuwei Peng, Ge Chutong, Sun Jiajun, Yu Hexin, Fei Liwei, He Junyi, Chen Juner, Zhang Ziyang, Cheng Long, Wang Xueer, Lin Tao, Shen Jiahao, Wang Yutian, Wang Zhou te Zhang Ruixuan.

Izvršni direktor američke antidoping agencije Travis Tygart je u izjavi za New York Times rekao da je WADA podbacila u svojoj misiji zaštite sportista.

"Čini se da je ovo razarajući udarac u leđa svim sportistima i duboka izdaja svih sportista koji se fer takmiče i poštuju pravila", rekao je Tygart, napominjući da je WADA-i dostavio optužbe za doping protiv kineskog plivanja više puta od 2020. godine.

"Svi oni koji su isprljali ruke i sudjelovali u zataškavanju ovog slučaja moraju odgovarati pred zakonom", dodao je direktor američke antidoping agencije.

Bez olakšavajućih okolnosti, sportisti koji padnu na doping testu su obično podložni zabrani od dvije do četiri godine za prvi prekršaj i doživotnom suspenzijom za drugi.