Godina plivanja u BiH
486

Sjajna bh. plivačica Iman Avdić sumirala 2021. godinu: Definitivno ću opravdati vašu podršku

K. H.
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Olimpijskom bazenu u Sarajevu održana je konferencija za medije na kojoj su 2021. godinu sumirali bh. plivačica Iman Avdić i njen trener, ujedno i otac Evelin, a oni su zajedno poslali poruku da je prethodna godina bila "godina plivanja" u našoj državi.

Na ovom prvenstvu Iman je osvojila: 34. mjesto u disciplini 400 slobodno; 27. mjesto u 400 metara mješovito 27; 29. mjesto u 200 metara mješovito. Sa 14 godina bila je najmlađa učesnica sa ispunjene 4 A norme za Svjetsko prvenstvo.

Prvi se medijima obratio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je, kao čovjek iz vlasti, zaista jedan od najzaslužnijih za promociju vodenih sportova generalno, ali i za pomoć koju su naši plivači u prethodnoj godini dobili.

"Godina je na izmaku, a kao što znate, Ministarstvo kulture i sporta KS uradilo je poprilično dobar posao, prije svega u oblasti sporta s obzirom na to da sada možemo konkretizovati te teme. Ja sam u na Olimpijskom bazenu Otoka bio, otvorio sam neka takmičenja, a sada koristim ovu mogućnost da se zahvalim treneru Elevinu Avdiću i Iman, kojima od srca čestitam na postignutim rezultatima. Jasno, uzimamo u obzir to da je ova godina, kao i prethodna, bila izuzetno teška zbog pandemije koronavirusa", rekao je Samir Avdić i nastavio:

"Kada jedna 14-godišnjakinja ispliva četiri A norme, mislim da to govori kako ima izuzetno svijetlu budućnost. Podrška institucija u vrhunskom sportu je jako važna i siguran sam da ćemo i u budućnosti podržavati naše sportiste. Učinit ćemo sve da vodene sportove i trenažno-takmičarski proces ispoštujemo i naredne godine."

Nakon toga riječ je dobila 14-godišnja Iman koja je istakla da je vrlo zadovoljna rezultatima u prošloj godini.

"Želim prvobitno da se zahvalim svima na podršci i da kažem kako ću definitivno opravdati tu podršku te se truditi da kroz rad budem još bolja u budućnosti", istakla je Iman i dodala:

"Zadovoljna sam rezultatima na Svjetskom prvenstvu u plivanju i to je bilo jedno zaista nevjerovatno iskustvo. Uvijek može bolje, naravno, nisam bila ni dovoljno odmorna jer sam mjesec dana prije takmičenja isplivala norme, ali znam da će u budućnosti rezultati biti još bolji."

Za kraj, Evelin Avdić je poručio da je bilo izuzetno teško pregurati 2021. godinu, ali da su to na kraju uspjeli i s tim u vezi zahvalio se ministru Samiru Avdiću.

"Prije svega da se zahvalim ministru Samiru Avdiću koji je ne samo ovaj put, već i ranije mnogo puta dolazio na bazen i davao nam podršku svojim prisustvom i načinom na koji su on i njegovo ministarstvo kao institucija pomogli razvoju plivačkog sporta u BiH. Bez njih bi vrlo teško bilo pregurati ovu godinu koja je bila izazovna i jako turbulentna, a ja ću je nazvati godinom plivanja u BiH", rekao je Elevin i dodao:

"Prvi put smo imali isplivane norme za odlazak na Olimpijske igre, a poslije toga je kao šlag na tortu došla medalja sa Svjetskog prvenstva. Pored toga, uspjeli smo osvojiti i tri medalje na Mediteranskom prvenstvu i tri na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu, zbog čega svakako moramo biti zadovoljni."

Nakon što završi Državno prvenstvo u plivanju, Iman će baš kao i Lana Pudar otići na zasluženi odmor nakon izuzetno duge, ali vrlo uspješne 2021. godine. U narednoj, nema sumnje, dolaze još bolji rezultati.