Uvijek nasmijana i vesela
275

Sa 14 mjeseci roditelji joj na tijelo vezali bombu, preživjela je i danas je "čudo od djevojke"

K. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Haven Shepherd imala je samo 14 mjeseci kada su joj roditelji privezani za improvizovanu bombu pokušali izvršiti porodično samoubistvo, a nekim čudom preživjela je eksploziju i iako je ostala bez nogu, danas brani boje SAD-a na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Brojni svjetski mediji pišu da su se njeni biološki roditelji na ovaj užasan korak odlučili jer se nisu smjeli vjenčati, a kako je čudom uspjela preživjeti eksploziju bombe, iako je ostala bez potkoljenica na nogama, napustila je rodni Vijetnam i ubrzo je usvojila jedna američka porodica.

Njeni novi roditelji su postali Shelly i Rob Shepherd, par iz Missourija, a iako su već imali dvogodišnje dijete, željeli su dati Haven priliku za bolji život.

U razgovoru za NBA Shelly otkriva kako je "osjetila nešto" u trenutku kada je prvi put vidjela Haven i da je jednostavno željela usvojiti.

Kako je porodici Shepherd "sport u krvi", Haven je bila okružena sportistima i na kraju je i sama krenula tim putem. Njen pogled na život, s druge strane, priča je koja jednostavno ostavlja bez daha.

"Uvijek morate gledati pozitivno na stvari. Znam, meni se desila loša stvar, ali sam dobila novu priliku za život. Pomoglo mi je to što sam jedinstvena, a naučila sam i to da ne možeš utjecati na stvari koje ne možeš promijeniti, već samo na one koje možeš. Moj cilj je bio pokazati kako su ljudi invaliditetom sportaši kao i svi drugi, samo s nekim fizičkim nedostatkom", poručila je ova plivačica.

NBC dalje navodi kako je Haven mnogo napredovala u plivanju i da je tokom priprema za odlazak na Paraolimpijske igre u Tokiju znala dnevno plivati četiri do šest kilometara, a mnogi je upravo zbog toga nazivaju "čudom od djevojke".

Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju će nastupiti u disciplinama 100 i 200 metara prsno. Haven Shepherd rođena je 10. marta 2003. godine, a posebno je izdvaja to što je gotovo uvijek nasmijana i vesela.