Ponos BiH
170

Pudar pred sobom ima nevjerovatno težak raspored, ali se BiH s pravom može nadati medaljama

D. Pajo
Pudar do kraja ljeta ima još četiri velika takmičenja (Foto: A.L./Klix.ba)
Pudar do kraja ljeta ima još četiri velika takmičenja (Foto: A.L./Klix.ba)
Debi na Svjetskom seniorskom prvenstvu ostat će u prelijepom sjećanju za "wunderkinda" bosanskohercegovačkog sporta, mladu Mostarku Lanu Pudar, a to je tek početak svega onoga što 16-godišnju plivačicu očekuje u samo nekoliko mjeseci.

Osmo mjesto u disciplini 100 metara delfin i šesto mjesto u disciplini 200 metara delfin rezultat je vrijedan konkluzije da je debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu za seniore prošao i više nego uspješno po senzaciju bh. sporta. No, vremena za odmor nema.

Tačnije, vremena je bilo do početka sezone, a ona je Lanu pogodila u punom "jeku". Mlada Mostarka je završila jedno od pet takmičenja koja idu gotovo u nizu i na kojima se naša zemlja ima pravo nadati novim fantastičnim rezultatima.

Lana je odradila žestoke pripreme kako bi se što bolje spremila za nastup na pet vezanih takmičenja. U njenom trenerskom timu znali su da kada počne sezona, vremena za dalji napredak neće biti, pa je urađeno ono najbitnije do sredine juna.

Debitantski nastup na Svjetskom seniorskom prvenstvu Pudar je okončala danas u kvalifikacijama discipline 50 metara delfin. No, već 1. jula našu talentovanu plivačicu očekuje debi na još jednom kvalitetnom takmičenju, a to su Mediteranske igre koje se održavaju u Alžirskom Oranu.

Lana će i tu nastupiti u tri discipline kojima se u potpunosti posvetila, što se pokazalo kao idealan potez. Već 1. jula u 11 sati na rasporedu je utrka u disciplini 200 metara delfin, da bi dan kasnije u istom terminu naša plivačica nastupila u disciplini 50 metara delfin. Nakon toga dolazi dan pauze, a Mediteranske igre u Alžiru Lana će zaključiti utrkom na 100 metara delfin, također u 11 sati.

Stručni tim na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti činili su treneri Goran Grahovac i Damir Đedović, dok će u Alžir s Lanom putovati trenerica Alena Ćemalović.

Odmah nakon posljednje utrke na Mediteranskim igrama, Lana putuje u Rumuniju, gdje će se u gradu Bukureštu održati Evropsko juniorsko prvenstvo koje traje od 5. do 10. jula i na kojem naša plivačica svoj prvi nastup ima već 6. jula u kvalifikacijama u disciplini 200 metara delfin. Na ovom prvenstvu će također nastupiti i u disciplinama 50 i 100 metara delfin.

Rezultati Lane Pudar sa Svjetskog seniorskog prvenstva pokazuju i da je ona jedna od najboljih plivačica Evrope, stoga se Bosna i Hercegovina s pravom može nadati i nekoj medalji s Evropskog prvenstva za seniore koje se održava u Rimu od 11. do 18. augusta.

Rezultati sa SP-a kažu da je Lana među najboljim Evropljankama

U finalu utrke na 100 metara prije nekoliko dana Lana je završila na osmom mjestu, ali treća od evropskih predstavnica. Ono što je još impresivnije i veću nadu daje, jeste da je na 200 metara bila najbolje plasirana evropska plivačica što dovoljno govori o kakvom podvigu se radi, ali i činjenici da bi mogla napasti medalju na Evropskom seniorskom prvenstvu u Rimu.

Ni tu nije kraj žestokom ritmu i zahtjevnim obavezama. Nakon Evropskog seniorskog prvenstva, Lana sa svojim timom putuje u Peru, gdje će se u glavnom gradu Limi održati Svjetsko juniorsko prvenstvo u periodu od 30. augusta do 4. septembra.

Tada će konačno doći period da mlada Mostarka napravi pauzu i predah te da sumira vrlo zahtjevnu sezonu. S medaljama u rukama, nadamo se.

Iz tima Lane Pudar nekoliko puta su naglasili kako medalje nisu primarni cilj za seniorska prvenstva, već takmičenje s najboljim takmičarkama. Fokus je u narednoj godini isplivati normu za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, pa su tako takmičarski i trenažni planovi usko vezani za nastup na najvećem svjetskom sportskom takmičenju.

Lana je već sadašnjost, ali šta nam treba za budućnost

Iako joj je tek 16 godina, bh. plivačica je pokazala da već predstavlja sadašnjost svjetskog plivanja. Kako Lanu, problem nepostojeće infrastrukture možda će još više potresti predstojeće generacije mladih bh. plivača.

Nepostojanje adekvatnog bazena u Mostaru pitanje je koje se postavlja već godinama, a za to vrijeme samo Lana i njeni treneri znaju kako je bilo boriti se kako se na svjetskim rezultatima mjesto iz kojeg dolazi ne bi osjetilo. Međutim, ona je jedan slučaj u milion i njenim primjerom se ne treba voditi već konačno ideje i rješenja provesti u djelo.

Koliko god poražavajuće zvuči, šale na društvenim mrežama da "koliko dobro Lana pliva, obećat će joj još jedan bazen" su naša bolna realnost. Bh. političari najavljuju bazen iz mjeseca u mjesec, a te najave usko su vezane za dane nakon što nas Lana iznova oduševi sjajnim rezultatima.

Podsjetimo, Grad Mostar je po usvajanju budžeta (februar 2022. godine) trebao ispoštovati sve potrebne procedure i zakonske propise kako bi napokon krenula izgradnja bazena.

Prvobitno se navodilo da bi cijena izgradnje bazena mogla iznositi između 12 i 15 miliona KM, ali kako saznaje portal Klix.ba, trenutno se radi na izradi novog projekta kako bi cijena bila što niža. Izgradnja najvećeg dijela bazena bi se prema tom projektu mogla završiti upravo za 8 miliona KM, ali u svakom slučaju dio sredstava morat će izdvojiti i Grad Mostar.

Ostaje nada da su vlasti u Mostaru svjesne kakav dragulj imaju u svom gradu. Dragulj koji je trenutno sasvim sigurno najveći i najbolji ambasador Mostara. Lana je zaslužila da joj Mostar osigura osnovne uvjete i da to gradskim vlastima bude na samom vrhu liste prioriteta.

Bilo je predivno vidjeti zastavu Bosne i Hercegovine usamljenu među divovima plivačkog sporta u finalima. Amerika, Kina, opet Amerika, Kanada, Australija, Velika Britanija, Mađarska pa Bosna i Hercegovina. Staza do staze, rame uz rame. I gledat ćemo takve scene u mjesecima koje dolaze, a nadamo se i u godinama koje dolaze. Samo se nadamo da je ovo tek početak za sjajnu Lanu i sve ostale Lane budućih naraštaja.