Nastupa i Lana Pudar
87

Presedan nakon dvije godine: Ruski plivači u BiH stižu pod državnom zastavom

D. P.
Ruski plivači pod državnom zastavom u BIH (Foto: EPA-EFE)
Ruski plivači pod državnom zastavom u BIH (Foto: EPA-EFE)
Krovna kuća svjetskog plivanja (World Aquatics) potvrdila je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS da će se plivači iz ove zemlje na predstojećem mitingu u Bosni i Hercegovini takmičiti pod svojom zastavom.

Od početka vojne agresije na Ukrajinu ruskim sportistima je zabranjeno takmičenje pod državnom zastavom. Plivači su se takmičili sve vrijeme, ali pod zastavom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

No, to se mijenja za predstojeći miting "Ana Čučković 2024" koji se održava u Banjoj Luci 13. i 14. aprila. Tu će ruski plivači nastupiti pod državnom zastavom, potvrdili su iz World Aquaticsa.

Razlog je taj što je takmičenje međunarodno, ali ga ne organizira World Aquatics, saopćili su iz ove kuće.

"Ovo takmičenje ne organizuje World Aquatics. Jedini ruski sportaši koji će se moći kvalifikovati za Olimpijske igre u Parizu su oni koji su registrovani kao pojedinačni neutralni sportaši", saopćeno je iz krovne kuće svjetskog plivanja.

Tek ranije ovog mjeseca potvrđeno je da će se ruski sportaši moći takmičiti na Olimpijskim igrama u Parizu samo kao pojedinačni neutralni sportaši, budući da je Sud za sportsku arbitražu (CAS) potvrdio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta da im se zabrani nastupanje pod ruskom zastavom.

Inače, u pitanju je 15. izdanje plivačkog mitinga "22. april" koje će se održati 27. i 28. aprila u Gradskom olimpijskom bazenu u Banjoj Luci. Najveća zvijezda mitinga svakako je Lana Pudar, najbolja sportistkinja BiH, seniorska prvakinja Evrope i bronzana sa Svjetskog prvenstva ove godine.