Ide u osnovnu školu
73

Novo plivačko čudo sa 11 godina zadivilo svijet, isplivala je vrijeme koje ne mogu ni odrasli

H. H.
Yu Zidi (desno) oduševila je sve nastupom na državnom prvenstvu Kine (Foto: Foto: WeChat/Club Swimm)
Yu Zidi (desno) oduševila je sve nastupom na državnom prvenstvu Kine (Foto: Foto: WeChat/Club Swimm)
Jedanaestogodišnja devojčica Yu Zidi iz Kine izazvala je ogromnu pažnju u svijetu plivanja nakon što je na kineskom nacionalnom prvenstvu Shenzhenu u disciplini 400 metara mješovito osvojila drugo mjesto.

Njeno vrijeme iznosilo je 4:40.97, što je zaista nevjerovatno i samo dvije sekunde ispod olimpijske norme.

Kako analiziraju njemački mediji, to je oko sedam sekundi brže od aktuelne njemačke šampionke Noele Benkl. U poređenju sa njemačkim rekordom u ovoj starosnoj dobi, vrijeme Kineskinje brže je čak 23 sekunde.

Poređenja radi, svjetski rekord u disciplini 400 metara mješovito koji drži Kanađanka Summer McIntosh (17) iznosi 4:25.87.

Naša državna rekorderka u ovoj disciplini Iman Avdić najbolji rezultat je ostvarila kada je dionicu isplivala u vremenu 4:52.27.

South China Morning Post izvještava da je Yu rođena u Baodingu, provincija Hebei u oktobru 2012. Kada je imala devet godina, preselila se u susjedni grad Hengshui kako bi mogla nastaviti s trenizima.

Yu, koja je još u osnovnoj školi, neće se takmičiti na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu s obzirom da je kineski tim već ispunio kvotu od 26 plivača i plivačica, ali njeno vrijeme tek dolazi i očekuje se da bude jedna od zvijezda na OI u Los Anglesu 2028. godine kada će imati 15 godina.