Reakcija premijera FBiH
897

Novalić nakon novog uspjeha Lane Pudar: Osigurali smo novac, požurite s gradnjom bazena

N. K.
Lana Pudar i Fadil Novalić (Foto: Vlada FBiH)
Lana Pudar i Fadil Novalić (Foto: Vlada FBiH)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić čestitao je novi veliki uspjeh najboljoj bh. plivačici Lani Pudar (16) koja je danas u finalu utrke na 200 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti osvojila šesto mjesto.
"Naš dragulj iz Mostara i danas je zasijao na svjetskom tronu. Najsjajnija Lana, čestitke od sveg srca i, po ko zna koji put, da ponovim, hvala ti, ponosu naše domovine", poručio je Novalić.

Istakao je da su uspjesi poput Laninog ujedno obaveza vlastima da se oduže svojim najboljim ambasadorima države Bosne i Hercegovine u svijetu, a takva je i šesnaestogodišnja mostarska plivačica. Također, premijer je pozvao na što bržu izgradnju gradskog bazena u Mostaru za koji je Vlada Federacije BiH osigurala ove godine 8 miliona KM u Budžetu FBiH.

"Očekujem da ćemo uskoro imati povratnu informaciju od gradskih vlasti Mostara o tome dokle se stiglo s pripremama izgradnje mostarskog bazena za koji je Vlada Federacije BiH izdvojila osam miliona KM. Novac smo osigurali, pozivam ih da požure. Nema vremena za čekanje. Naši talenti ne zaslužuju da čekaju", izjavio je Novalić.

Podsjetimo, Grad Mostar je po usvajanju budžeta (februar 2022. godine) trebao ispoštovati sve potrebne procedure i zakonske propise kako bi napokon krenula izgradnja bazena.

Prvobitno se navodilo da bi cijena izgradnje bazena mogla iznositi između 12 i 15 miliona KM, ali kako saznaje portal Klix.ba, trenutno se radi na izradi novog projekta kako bi cijena bila što niža. Izgradnja najvećeg dijela bazena bi se prema tom projektu mogla završiti upravo za 8 miliona KM, ali u svakom slučaju dio sredstava morat će izdvojiti i Grad Mostar.

Ostaje nada da su vlasti u Mostaru svjesne kakav dragulj imaju u svom gradu. Dragulj koji je trenutno sasvim sigurno najveći i najbolji ambasador Mostara. Lana je zaslužila da joj Mostar osigura osnovne uvjete i da to gradskim vlastima bude na samom vrhu liste prioriteta. A ne da se priča o izgradnji bazena svaki put intenzivira kada Lana zadivi cijeli svijet sa svojim rezultatima. Očito je da se vrlo brzo može krenuti s izgradnjom bazena. Stvar je samo volje i prioriteta.