Uspješna bh. plivačica

Intervju / Iman Avdić: Cilj je medalja u Litvaniji, odlazak na visinske pripreme može biti ključan

Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
...
N. Kustura
28.02.2024. u 21:37

Posljednjih godina plivanje je postalo sinonim za jedan od rijetkih sportova koji je uspješan u Bosni i Hercegovini, a najveći doprinos takvoj situaciji dala je sjajna Mostarka Lana Pudar, ali i dvije godine mlađa Sarajka Iman Avdić.

Upravo smo sa 16-godišnjom plivačicom i njenim trenerom Evelinom Avdićem razgovarali o aktuelnoj formi, planovima, ciljevima, ali i problemima s kojima se susreću tokom priprema.

"Trenutno se nalazimo u prvom dijelu sezone, ali i fazi priprema. Glavna takmičenja za koja se spremam su Evropsko seniorsko prvenstvo u Beogradu u junu i Evropsko juniorsko prvenstvo u Litvaniji u julu. To su nam glavna takmičenja u cijeloj našoj priči koju radimo ove godine. Normalno, pokušat ćemo se približiti rezultatu koji vrijedi isplivavanju norme za Olimpijske igre u Parizu, ali to nam nije prvi i osnovni cilj ove godine. Ova dva takmičenja su nam osnova svega. Kao kruna sezone bi bila ta medalja na Evropskom juniorskom prvenstvu za koju ću se boriti sigurno", rekla nam je Iman na početku razgovora.

Njen otac Evelin, koji joj je ujedno i trener, odmah nam je ukazao na bitnu stavku kada je pripremni proces u pitanju.

Određene ključne discipline

"S obzirom na discipline koje će Iman plivati, a to su srednje i duge pruge, odlazak na visinske pripreme bio bi neophodan. Prošle godine smo odradili takve pripreme u Turskoj te su nam i ove sezone neophodne. Odlazak na te visinske pripreme, ali i na takmičenja, omogućila nam je pomoć od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Međutim, za ovu godinu još nisu raspisani javni pozivi, niti išta slično. Finansijska situacija je teška i trenutno kako stvari stoje bliži smo neodlasku nego odlasku na visinske pripreme", rekao nam je Evelin te nam pojasnio da bi odlazak na visinske pripreme uticao gotovo 30 posto na ukupni rezultat.

Iman je već odredila discipline u kojima će juriti medalje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Naši zacrtani ciljevi su planirani u disciplinama 400 metara slobodnim stilom i 400 metara mješovito. To su nam prve, glavne i najjače discipline. Međutim, plivat ću i 200 metara slobodnim stilom i 200 metara delfin te vjerovatno i 200 metara mješovito u cijelom tom programu", rekla nam je Iman pa dodala:

"Na posljednjem Evropskom prvenstvu koje se održalo u Rumuniji sam imala povredu ramena, a kada sam se vratila imala sam tešku upalu pluća zbog koje smo i pomjerili početak sezone. Odgodili smo i nastup u Dohi, između ostalog, zbog te bolesti. Međutim, sada sam se dosta spremila i nadam se da su povrede iza mene."

Uspjeh Lane Pudar kao dodatna motivacija

Motiv Iman crpi i iz uspjeha drugih bh. sportista, kao što je svjetska seniorska bronza kolegice iz bazena Lane Pudar.

"Svaki uspjeh svakog našeg sportiste veoma puno znači, pogotovo iz sporta kojim se bavite. Lanin rezultat je vrhunski za neku plivačicu s naših prostora, iz naše države, iz tog našeg nesistema... Zbog svega toga je sigurno veća motivacija te mi samo saznanje da je moguće doći do cilja puno znači", rekla je.

Radni dan mlade plivačice počinje još u 4:30 sati ujutro te kompletan dnevni raspored ovisi o smjeni koju pohađa u srednjoj školi.

"Nakon doručka odlazim na bazen na jutarnji trening koji pokušavam uraditi prije škole, odnosno da ga završim do 8:00 sati, da bi što manje izostajala iz škole. Sve je super kad sam prva smjena, a kada sam druga, to je veoma teško realizovati. Međutim, opet krećemo u 4:30 sati kako bi napravili sebi što veću pauzu i odmor između jutarnjeg i popodnevnog treninga. S popodnevnom školskom smjenom je daleko teže sve organizovati i veoma se malo stiže u školu. Puno časova izostajem zbog tog popodnevnog treninga koji je u vrijeme u nastave. To predstavlja trenutno isto jedan veliki problem što se tiče organizacije svakodnevne i aktivnosti, ali evo uklapamo se i stižemo", dodala je Iman.

Nelogičnost na Olimpijskom bazenu u Sarajevu

Otac i trener Evelin je ukazao i na nelogičnosti kada je u pitanju Olimpijski bazen u Sarajevu.

"U ljetnoj sezoni nemamo 50-metarski bazen cijeli dan, nego samo ujutro do 9:00 sati. Drugi popodnevni trening uvijek radimo na 25-metarskom bazenu što, po mom mišljenju, ali i mnogih drugih trenera, nema nikakvog smisla s obzirom da se od februara do septembra takmičimo u velikim bazenima. Dakle, imaju uslovi da plivamo u velikom bazenu, ali nam nije omogućen. To nije ispravno ni logično", poručio je.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Evelin nam je još za kraj razgovora otkrio da je situacija u Plivačkom savezu BiH prilično loša.

"U posljednje dvije, tri godine nemamo nikakvu podršku od Plivačkog saveza BiH, pogotovo za odlaske na međunarodna takmičenja. Sva takmičenja koja plivamo za reprezentaciju BiH, bila to evropska ili svjetska prvenstva, sami snosimo troškove. Plivački savez BiH nije osigurao sredstava ni za jedno jedino takmičenje na kojem smo bili i na tome moramo pod hitno raditi", rekao je Evelin Avdić.

248