Instiktivna reakcija
1.2k

Heroina SP-a koja je spasila život plivačici: Prestravila sam se, spasioci nisu reagovali

K. H.
Trenutak spašavanja američke plivačice (Foto: EPA-EFE)
Trenutak spašavanja američke plivačice (Foto: EPA-EFE)
Američkoj plivačici Aniti Alvarez tokom nastupa na Svjetskom prvenstvu pozlilo tokom izvođenja vježbi, nakon čega je trenerica Andrea Fuentes skočlila u bazen, izvukla je i spasila joj život. U izjavi za medije kaže da je njena reakcija bila instiktivna.
Tokom takmičenja u sinhronom plivanju Anita je izgubila svijest i počela tonuti, a srećom, odmah je reagovala trenerica američke reprezentacije Andrea Fuentes, te nakon što je prvobitno skočila u bazen, izvukla je Anitu na površinu.

Ljekari, koji su bili u blizini, preuzeli su je u besvjesnom stanju i na svu sreću, ubrzo je došla do vazduha, no sama činjenica da je bila u besvjesnom stanju govori koliko je situacija bila ozbiljna i dramatična te da su na kraju sekunde dijelile američku plivačicu od tragedije.

"Uplašila sam se, a morala sam uskočiti u bazen jer spasioci nisu reagovali. Kada sam vidjela da ne diše, prestravila sam se, a dobra vijest je da je sada sve u redu i da se Anita dobro osjeća", rekla je heroina Andrea Fuentes te nastavila:

"Naš sport nije različit od ostalih, samo je u bazenu... Idemo do limita i nekada ga otkrijemo, a nekada zaboravljamo da se ovo dešava. Maraton, biciklizam, ma svuda smo vidjeli slične scene u kojima se sportisti trude, nekada ne uspiju, a nekada im je potrebna i pomoć."

Američki tim je nakon svega saopćio da ovo nije prvi put da se dešava Aniti, jer joj se nešto slično desilo prošle godine tokom kvalifikacionih treninga na jednom od takmičenja.