Pronašao motivaciju
22

Egipatski plivač oborio dva Guinnessova rekorda nakon što je ostao bez noge

D. B.
Egipatski plivač Omar Hegazy oborio je dva svjetska Guinnessova rekorda iako je 2015. godine izgubio nogu poslije saobraćajne nesreće.

Riječ je o tridesetjednogodišnjem Omaru Hegazyju, koji je postavio novi rekord za "ronjenje na dah", kao i "najduže ronjenje na dah s perajama".

Hegazy je roneći prešao 56,48 metara bez uzimanja zraka, a potom je uz pomoć peraje prešao 76,7 metara.

Plivač se izborio sa značajnim izazovima prije nego je postavio nove rekorde. Godine 2015. je kao 25-godišnji bankar doživio saobraćajnu nesreću s motociklom kada ga je pregazio kamion. Nakon nekoliko dana u bolnici, pristao je na amputaciju noge. Nekoliko sedmica je proveo u bolnici gdje je morao ponovo učiti obavljati svakodnevne zadatke, čak i samostalni odlazak u toalet.

Inspiraciju za sport je pronašao nakon što je pročitao priču drugih amputiraca koji su postavljali svjetske rekorde.

"Motivaciju sam dobio kad više nisam imao šta izgubiti. Plivanje sam odabrao jer sam bio veoma ljut. Pronašao sam način da se oslobodim ljutnje i frustracije, ali sam se i osjećao slobodno te sposobno", izjavio je Hegazy.

Osim pomenutih, Egipćanin ima i druga zavidna sportska dostignuća, a također radi kao motivacioni govornik i bori se za osobe s invaliditetom.