Na gradskom bazenu
19

Plivački miting pod otvorenim nebom u Mostaru podsjetio na potrebu olimpijskog bazena

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Sedmi tradicionalni plivački miting pod otvorenim nebom gradskog bazena u Mostaru u organizaciji PK Orka i SC Arena okupio je oko 300 plivača iz BiH i regije u sklopu priprema vrsnih plivača za isplivavanje normi za svjetsko juniorsko prvenstvo.

Članica organizacionog tima iz PK Orka i trenerica Mostarke Lane Pudar koja je dugu godinu za redom najbolja evropska plivačica, Alena Ćemalović za Klix.ba kaže kako je ovaj miting od velikog značaja, jer se održava u vrijeme kad i evropsko juniorsko prvenstvo na kojem su brojni reprezentativci koji su dolazili upravo na taj miting u Mostar.

"Ovo je jedan od rijetkih otvorenih bazena u BiH i čast nam je da možemo ugostiti plivače iz BiH i regiona, da mogu plivati na otvorenom bazenu koji ispunjava osnovne uslove. Ali to nije dovoljno da bi mi mogli napraviti jači međunarodni miting, a da ne pričam o tome da sutra BiH može imati priliku da ugosti evropsko juniorsko prvenstvo i važna takmičenja", kaže Ćemalović te podsjeća kako je potreban zatvoreni olimpijski bazen za to o kojem se godinama priča.

Naglašava da bi to značilo dolazak hiljade učesnika u Mostar, koji bi boravili pet do deset dana koliko traju takmičenja, što bi imalo veliki značaj za sam grad Mostar, ali i evropsku prvakinju iz toga grada koja zbog nepostojanja uslova većinu priprema za takmičenja provodi izvan BiH.

"Plivačima u BiH jako mnogo znači kad Lana dođe na neko takmičenje, ali nažalost ona zbog obaveza nije često prisutna u BiH na takmičenjima, osim na državnim prvenstvima i eventualno još kojem mitingu. A svim plivačima njezino prisustvo znači pozitivnu atmosferu tokom takmičenja, jer kad je vide, kao da dobiju dodatnu motivaciju da dobro plivaju, što je definitvno jako dobro za bh. plivanje", zaključila je Ćemalović.

Ističe da je mnogo talentovane djece sa potencijalom za velike uspjehe, a Lana Pudar je svima inspiracija i mnogo im znači miting u gradu najbolje evropske, ali i mostarske i bh. plivačice.