Kvalifikacije za YOG
149

Plivački miting "Mladi za mlade" na Olimpijskom bazenu Otoka 14. i 15. oktobra

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šesti Internacionalni plivački miting "Mladi za mlade“ najmasovniji je na našim prostorima, a okuplja veliki broj plivačkih klubova i država učesnica.

Na ovogodišnjem takmičenju očekuje se oko 400 takmičara, koji će se takmičiti u pet disciplina za mušku i žensku katagoriju i na taj način se boriti za vrijedne novčane nagrade.

Organizatori mitinga su uz pomoć sponzora osigurali novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Novčana nagrada za prvo mjesto iznosi 600 eura, drugo mjesto 300 eura i treće mjesto 200 eura.

Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50 m kraul za mušku i žensku kategoriju, za koju je sponzor obezbjedio vrijedne nagrade.

Prvi put ove godine, zahvaljujući Tehničkom sponzoru HEAD bit će nagrađene kategorije D i E vrijednim poklon paketima, a kategorije A, B i C bit će nagrađeni poklon paketima sponzora Podravka.

U ovogodišnjem plivačkom mitingu učestvovat će i plivači sa invaliditetom iz Plivačkog kluba "Spid“, koji su prošle godine učestvoval prvi put i zabilježili sjajne rezultate, ali i izazvali veliko oduševljenje publike.

Plivački miting tradicionalno se održava u oktobru na Olimpijskom bazenu Sarajevo. Ovogodišnji miting kvalifikacioni je za Olimpijske igre mladih (YOG) 2018. godine i samim tim će biti događaj koji će okupiti vrhunske plivače iz regije i Evrope.

Miting se održava od 14. i 15. oktobra na Olimpijskom bazenu Sarajevo u organizaciji PK Sport time i udruženja "Mladi za mlade Sarajevo“, a u suorganizaciji Olimpijskog bazena Otoka u Sarajevu.

Takmičenje se realizuje u dvadijela, prije podne se plivaju kvalifikacije, a poslijepodne finale takmičenja. Največi plivački miting otvoren je i za javnost, tako da svi ljubitelji plivanja, mogu doći i gledati takmičenje. Cijena ulaznice je 2 KM za cijelodnevni program.

U predhodnih pet godina na mitingu je učestvovalo više od 1.500 takmičara iz 12 država, oboren je veliki broj državnih rekorda, osvojene 24 novčane nagrade te deset Grand Prix nagrada.

Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-ev te da je podržan od svih relevantnih instutucija kao što su Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta te Olimpijski komitet BiH.

Tehnički sponzor projekta je Head, a sponzori projekta su Kmag Kia, Muscle freak, Podravka, Lutrija BiH, MHS doo, Innovation & Technology, Hotel BM, Harysoft, Franck, FIS, Bulevard. Medijski pokrovitelji projekta su portal Klix.ba, RSG, Antena Sarajevo, Radio MIX i Plakat doo.