Danas se očekuje potvrda
24

Plivački meeting u Sarajevu: Emina Sejdinović oborila rekord BiH

Klix.ba
U Olimpijskom bazenu Otoka jučer je svečano otvoren Prvi Internacionalni plivački meeting Mladi za mlade u organizaciji udruženja Mladi za mlade Sarajevo i suorganizaciji PK Sporttime i Olimpijskog bazena Otoka.

Miting je otvorio direktor Olimpijskog bazena Sarajevo Aldvin Torlaković koji je pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo suorganizacije mitinga, te se nada da će miting Mladi za mlade ući u kalendar Svjetskih i Evropskih takmičenja.

U drugom djelu takmičenja učesnici su se takmičili u šest disciplina muške i ženske kategorije.

U disciplini 50 m delfin muški, najbolji rezultat osvojili su PK Sporttime, Jug Dubrovnik I GKVS Sarajevo, dok su u kategoriji žena bile najbolje predstavnice plivačkih klubova Sporttime, GKVS Sarajevo i Galeb Lukavac.

U disciplini 100 m leđno najbolji u muškoj kategoriji bili su Amer Voljevica iz PK Sporttime, zatim Ilario Radić iz PK Jug Dubrovnik i Isa Emšo GKVS Sarajevo . U istoj disciplini za žensku kategoriju najbolje su bile Iman Hadrović iz PK Sporttime, potom Vicenca Violić iz PK Jug-Dubrovnik, zatim Narda Brodović iz GKVS Sarajevo, zlato je osvojila i Danica Đokić iz PKNapredak , te Selma Beganović iz PK Novi Grad Sarajevo.

Za disciplinu 200m Prsno u muškoj kategoriji zlatne medalje su odnijeli predstavnici plivačkih klubova Sporttime, GKVS Sarajevo i Sloboda Tuzla. Zlatne medalje u istoj disciplini ženske kategorije osvojile su takmičarke iz plivačkih klubova GKVS Sarajevo, Jug Dubrovnik i Sloboda Tuzla.

Disciplina 400m slobodno muškarci bila je sretna za takmičare klubova GKVS Sarajevo, 22.April Banja Luka, H2O Sarajevo i Jug Dubrovnik. Za žensku kategoriju ova disciplina donjela je radost takmičarkama iz klubova GKVS Sarajevo, 22. April Banja Luka i Swimstar Bečej.

U disciplini 100m slobodno muški, zlatne medalje odnjeli su klub GKVS Sarajevo i Jug-Dubrovnik, dok su u ženskoj kategoriji zlatne medalje odnjele takmičarke iz klubova Novi Sad, Galeb Lukavac, Jug Dubrovnik i GKVS Sarajevo.

Za disciplinu 50m Prsno muški, najbolje rezultate postigli su takmičari iz klubova Sporttime Sarajevo, GKVS Sarajevo, Sloboda Tuzla i Jug iz Dubrovnika, dok su u kategoriji žena zlatom se okitile plivačice iz klubova Sporttime Sarajevo, GKVS Sarajevo, Galeb Lukavac i Novi Sad.

U finalnom dijelu programa koje počelo nakon svečanog otvaranja, takmičarka Emina Sejdinović iz PK Galeb Lukavac nezvanično je oborila rekord Bosne i Hercegovine s vremenom 29.60. Zvaničnu potvrdu rezulatat Plivački savez BiH bi trebao saopćiti danas.

Najbolji u finalnom dijelu takmičenja bili su plivački klubovi GKVS Sarajevo koji su odnjeli ukupno 24 medalje, zatim Jug Dubrovnik i Sporttime koji su osvojili po 9 zlatnih medalja iza njih slijede ostali.

Najbolji performans po bodovima:

Muški

  1. Arnel DUDIĆ 91 GKVS Sarajevo - Sarajevo 100m Slobodno/Free 52.99 693
  2. Ivan BILIĆ 90 Jug - Dubrovnik 50m Prsno/Breast 30.83 647
  3. Maro VIOLIĆ 96 Jug - Dubrovnik 100m Slobodno/Free 54.74 629

Ženski

  1. Tanja ŠMID 90 Slovenia 800m Slobodno/Free 8:47.29 822
  2. Špela BOHINC 95 Slovenia 800m Slobodno/Free 9:08.63 730
  3. Miroslava NAJDANOVSKI 88 Plivacki klub "Novi Sad" 100m Slobodno/Free 58.32 711