sport
0

Play-off najvjerovatnije bez Lakersa

NINA
Poslije poraza na svom terenu od Philadelphije (89:96) Lakersi će najvjerovatnije prvi put u posljednjih 11 godina propustiti play-off.

Povrede ključnih igrača tokom sezone, Kobeja Bryanta i Vlade Divca, prouzrokovale su neočekivano veliki broj neuspjeha, tako da 13 utakmica prije kraja ligaškog takmičenja višestruki prvak najjače košarkaške lige svijeta (NBA) ima čak 37 poraza. Previše za tim koji je u prethodne četiri godine tri puta osvajao prsten prvaka.

Nemoć Lakersa, kojima kolektivni duh očigledno nije jača strana, najbolje je oslikana u duelu s Philadelphiom, koja također nije blistala. Podatak da su gosti imali prosjek šuta od samo 39,6 posto u odnosu na 42,5 posto domaćina, da su Lakersi imali i dva skoka više (47 - 45) nije imala nikakav utjecaj na ishod, prije svega zbog činjenice da su košarkaši Philadelphije imali 18 napada više. Zatim, odnos u asistencijama iznosio je 27:6 u korist gostiju. Lakersi su izgubili čak 27 lopti, ili 15 više od Philadelphije, što se na kraju odrazilo i na rezultat.

Po Lakerse još poraznije djeluje podatak da je najbolji igrač gostiju Allen Iverson iz igre šutirao mizernih 5-28! Zahvaljujući slobodnim bacanjima utakmicu je ipak završio s pristojnih 20 koševa i rekordnih 15 asistencija. Na suprotnoj strani Kobe Bryant je s 34 poena bio prvi strijelac susreta, ali ni on se nije isticao preciznošću. Iz 22 pokušaja pogodio je deset puta. Istina, od toga šest trojki, što Iversonu nije pošlo za rukom nijednom.

Na kraju, Philadelphija je zadržala priključak u "vlaku koji putuje u play-off", za razliku od Lakersa čije su šanse za doigravanje sada više u domeni teorije.