sport
9

Pilotska legenda Peter Besenyei izveo nevjerovatan let kroz Korintski kanal

Klix.ba
Jedan od najboljih svjetskih pilota, Mađar Peter Besenyei, u srijedu 26. marta, u Grčkoj je sa svojim avionom izveo nevjerojatan let kroz 21 metar široki Korintski kanal.

Letjelica teška oko 600 kilograma ima raspon krila 8 metara, što nije mnogo manje od širine samog kanala. Osim trikova i okreta koje je izveo završetak leta začinio je s dva nevjerovatna okreta oko mosta.

"Ovo je ostvarenje snova. Korintski kanal je historijska lokacija koja je za mene uvijek predstavljala izazov. Zaista sam uživao u ovom jedinstvenom iskustvu“, rekao je nakon leta Besenyei, koji je bio okrunjen prvakom prvog Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva ikad održanog i od tada ostao u samom vrhu među vodećim pilotima ovog sporta.

Besenyei je nedavno posjetio Rovinj, gdje je sa svojim kolegama pilotima Matthiasom Doldererom i Hannesom Archom najavio spektakularno takmičenje koje će prvi put u svojoj historiji posjetiti Hrvatsku.

Rovinj će 12. i 13. aprila ugostiti Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014., koje se ove godine još održava u Abu Dhabiju, SAD-u, Maleziji, Poljskoj, Kini i Velikoj Britaniji. Ulaznice i ostale informacije na www.redbullairrace.com.