sport
0

Phil Jackson potvrdio odlazak iz Lakersa

NINA
Jedan od najuspješnijih stručnjaka u historiji najjače košarkaške lige svijeta (NBA) Phil Jackson potvrdio je danas da neće nastaviti rad u Lakersima koji su, prije tri dana, poraženi u finalu play-offa od Detroita sa 4:1.

Iako njegov petogodišnji ugovor s klubom iz Los Angelesa, "težak" 30 miliona dolara, istječe tek krajem mjeseca, Jackson je izjavio da ga ne namjerava produžiti, bez obzira što mu je ponuđen nastavak saradnje.

S devet titula prvaka, koliko je svojevremeno osvojio i legendarni Red Auerbachn na klupi Boston Celticsa, Jackson je najtrofejniji trener NBA lige. Pedesetosmogodišnji stručnjak osvojio je šest prstena prvaka NBA lige s Chicago Bullsima i tri s Lakersima.

S učinkom od 72,5 posto (832 pobjede i 316 poraza), Jackson je apsolutni rekorder u utakmicama ligaškog dijela prvenstva, baš kao i u play-offu gdje su timovi koje je predvodio ostvarili 175 pobjeda, što izraženo u postotcima predstavlja 71,7 posto.

Poraz Lakersa u finalu ovogodišnjeg play-offa od Detroita je, ujedno, i prvi poraz Jacksona u završnoj seriji prvenstva. U prethodnih devet finala imao je stopostotan učinak.

Posljednja tri prstena prvaka Phil Jackson je osvojio u prve tri godine rada s Lakersima. Prošle sezone njegov tim poražen je u finalu Zapadne konferencije od San Antonio Spursa, koji su kasnije bili uspješniji od prvaka Istoka New Jerseyja i osvojili titulu.

Ovog puta i on i Lakersi pokleknuli su u velikom finalu, iako su bili pojačani Carlom Maloneom i Garyjem Paytonom.