Plivanje
0

Phelps završio nastup u Santa Clari s dva poraza

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki plivač Michael Phelps (23) nastupio je posljednjeg dana međunarodnog mitinga u kalifornijskoj Santa Clari u dvije discipline i doživio je dva poraza.

Na 100 metara slobodno Phelps je poražen od aktuelnog svjetskog prvaka Kanađanina Brenta Haydena, dok je na 100 metara leđno poražen od sunarodnjaka Ryana Lochtea.

Na 100 metara slobodno Hayden je slavio s vremenom 48.44, dok je Phelps kasnio 43 stotinke sekunde, a na 100 metara leđno Lochte je ostvario rezultat 54.15, što je bilo 16 stotinki sekunde brže od osmerostrukog osvajača zlatne olimpijske medalje iz Pekinga.

Tako je Phelps takmičenje okončao s dvije pobjede (400 slobodno i 200 leptir), i dva druga mjesta, jednako kao i na prvom mitingu na kojem je nastupio nakon Igara u Pekingu, onome u Charlottei. Završnu probu uoči Američkog nacionalnog prvenstva (od 7. do 11. juna u Indianapolisu), gdje će se odrediti putnici na SP u Romu, Phelps će imati u Montrealu sljedećeg vikenda.

  • Za mene je trenutno najvažnije vidjeti kako stojim s formom i gdje se mogu popraviti. Sve u svemu prilično sam zadovoljan s rezultatima – rekao je Phelps.

  • Riječi optimizma ponudio je i njegov trener Bob Bowman.

  • Michael uvijek voli pobjeđivati, ali mislim da je napravio pomake na 100 metara slobodno kao i na 100 metara leđno. Vrlo sam zadovoljan njegovim trenutnim vremenima. Sutrašnji naslov u novinama bit će “Phelps izgubio dvije utrke”, ali to je nešto s čim se mora nositi – rekao je Bowman.

Na kraju kažimo da je i Kirsty Coventry iz Zimbabwea postavila najbolji rezultat sezone na 200 metara leđno. Otplivala je dionicu u vremenu 2:06.99, postavivši tako novi rekord mitinga.