ESPN
0

Phelps američki sportista godine

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Plivač Michael Phelps i dalje ubire nagrade za sjajnu prošlu godinu. Osvajač osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu proglašen je američkim sportistom godine u izboru televizijske stanice ESPN.

Najtrofejniji olimpijac u historiji (ukupno 14 zlata) u srijedu navečer je osvojio čak pet nagrada ESPY (Excellence in Sports Performance Yearly Awards) u različitim kategorijama, uključujući i onu najvažniju - za sportistu godine. Najboljom američkom sportistkinjom proglašena je gimnastičarka Nastia Liukin.

  • Sve je počelo kao dječački san da napravim nešto što još nikome nije uspjelo. I napravio sam to u čudesnoj godini - rekao je Phelps koji je na tronu naslijedio golfera Tigera Woodsa, peterostrukog osvajača nagrade za sportistu godine.

Dodjelu nagrada vodio je glumac Samuel L. Jackson koji se našalio sa sportskim velikanom iz Baltimorea.

  • Mora da se nešto posebno dogodilo prošle godine čim je jedan plivač dobio jednako dobro mjesto u prvom redu kao i Kobe Bryant.

A poznati je košarkaš mjesto u prvom redu zaslužio kao član Los Angelse Lakersa koji su proglašeni timom godine.

Nastia Liukin, Ruskinja s američkim državljanstvom, nagradu za sportistkinju godine zaslužila je zbog pet medalja iz Pekinga, uključujući i višebojsko zlato.

Nagradu Artur Ashe za humanitarni rad u sportu dobio je bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela. Priznanje njegovoj kćerki i unuku uručile su ponajbolje svjetske teniserke, Venus i Serena Williams. Povratnicom godine proglašena je plivačica Dara Torres koja je s 41 godinom na leđima u Pekingu osvojila tri srebrna odličja.