Doping
0

Pettigrew vraća olimpijsku medalju

FENA
Nekadašnji olimpijski atletski prvak s američkom štafetom 4x400 m i svjetski rekorder Antonio Pettigrew, koji je nedavno priznao korištenje dopinga, odlučio je da vrati zlatnu olimpijsku medalju iz Sydneyja 2000.

Pettigrew je priznao korištenje dopinga u maju na saslušanju bivšeg trenera Trevora Grahama. Priznao je da je od 1997. do 2003. redovno uzimao nedozvoljeni stimulans EPO.

Nakon dogovora s američkom anti-doping agencijom (USADA) odlučio je da vrati sve medalje koje je osvojio u tom periodu. Pored olimpijskog zlata u štafeti Pettigrew će vratiti medalje u štafetnim utrkama na 4x400 metara na svjetskim prvenstvima 1997. i 1999.

Pettigrew će dobiti i standardnu kaznu za atletičare koji koriste doping - dvogodišnju zabranu nastupa, koja će za njega biti simbolična s obzirom da je prije pet godina okončao karijeru.

Njegovo priznanje i odluka da vrati medalje mogli bi dovesti do diskvalifikacije rezultata američke štafete na OI-ju u Sydneyu. U tom slučaju Nigeriji bi pripalo zlato, Jamajci srebro, a Bahamima bronza.