sport
0

Peti Međunarodni triatlon kup Kulin ban - Boračko jezero 2008.

Sarajevo-x.com
U organizaciji Triatlon asocijacije u Bosni i Hercegovini, Boračko jezero je i ove godine domaćin V Međunarodnog triatlon kupa Kulin ban, Boračko jezero 2008, koji će se održati 16. augusta 2008. godine sa početkom u 15 sati, na 819 godišnjicu povelje Kulina bana. Pripreme za triatlon kup su u toku, a prijave takmičara pristižu iz cijele Evrope i BiH.

Kao i predhodnih godina, svoje učešće na ovom takmičenju najavljuju takmičari iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH i drugih zemalja.

Sprint triatlon je Olimpijski sport koji se sastoji iz tri discipline: plivanje 750 m, vožnja bicikla 40 km i trčanje 5 km. Titulu najboljeg u muškoj konkurenciji i ove godine brani elitni triatlonac Dejan Patrčević iz Hrvatske, dok je drugoplasirani prošle godine bio Gordan Petković iz Hrvatske,a trećeplasirani Vladimir Savić iz Srbije.

U ženskoj konkurenciji prvo mjesto osvojila je Iva Tomić iz Hrvatske, drugo mjesto pripalo je Željki Šaban također iz Hrvatske, a treće mjesto Ivani Crnogorac iz Srbije.

Triatlon asocijacija je punopravna članica Olimpijskog komiteta BiH, te članica Evorpske i Svjetske triatlon unije. Sa ponosom i velikim uspjehom bila je inicijator i realizator niza uspješnih projekata, kao i državnih i međunarodnih takmičenja od kojih je najznačajnije takmičenje Kulin ban, koje se već tradicionalno organizuje petu godinu.

Asocijacija je obezbjedila bogat novčani nagradni fond, ostale vrijedne nagrade, kao i smještaj i hranu za sve takmičare.