sport
58

Peti internacionalni plivački miting "Mladi za mlade": Kvalifikacije za svjetsko prvenstvo u Budimpešti 2017.

Klix.ba
Peti Internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" najveći je miting na našim prostorima koji okuplja veliki broj plivačkih klubova i država učesnica. Plivački miting tradicionalno se održava u mjesecu oktobru u Olimpijskom bazenu Sarajevo.

Ovogodišnji miting kvalifikacioni je za Svjetsko prvenstvo u Budimpešti 2017. godine i samim tim bit će događaj koji će okupiti vrhunske plivače iz regije i Evrope. Miting se održava od 15.-16. oktobra u olimpijskom bazenu Sarajevo u organizaciji PK Sport time i udruženja "Mladi za mlade Sarajevo", a u suorganizaciji Olimpijskog bazena Sarajevo.

Na ovogodišnjem takmičenju očekuje se oko 400 takmičara koji će se natjecati u pet disciplina za mušku i žensku katagoriju i na taj način boriti se za vrijedne novčane nagrade.

Organizatori mitinga uz pomoć sponzora obezbjedili su novčane nagrade za prva tri mjesta muške i ženske kategorije. Novčane nagrade za prvo mjesto iznosi po 600 eura, drugo mjesto 300 eura i treće mjesto 200 eura. Pored medalja i novčanih nagrada u okviru programa mitinga planirana je Grand prix trka u disciplini 50m kraul za mušku i žensku kategoriju za koju je firma Imtec obezbjedila vrijedne nagrade.

Ovogodišnji miting posebno će obilježiti dolazak svjetski renomiranog plivača iz Mađarske Gergoa Kiš koji je pokazao interesovanja za učešće u plivačkom mitingu „Mladi za mlade“ i samim tim potvrdio svoj dolazak. U ovogodišnjem plivačkom mitingu po prvi put učešće će uzeti i plivači sa invaliditetom iz plivačkog kluba "Spid" koji će se takmičiti u disciplini 50m kraul u muškoj i ženskoj kategoriji.

U predhodne četri godine učešće u mitingu uzelo je preko 1.200 takmičara iz 10 država, na kojima je oboren velik broj državnih rekorda, osvojeno 18 novčanih nagrada, te osam Grand prix nagrada. Kvalitet uspješnog mitinga potvrđuje i činjenica da je miting od prve godine realizacije uvršten u kalendar FINA-e i LEN-e, te da je podržan od svih relevantnih instutucija kao što su: Plivački savez BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno i Kantonalno ministarstvo kulture i sporta, te Olimpijski komitet BiH.

Generalni pokrovitelj mitinga je Grad Sarajevo, a finansijsku podršu projektu pružili su i Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo kultre i sporta KS, Općina Novi Grad. Zlatni sponzor projekta je BH Telecom, a sponzori projekta su i Lutrija BiH, MHS doo, Hotel BM,Imtec, Harysoft i Franck. Medijski pokrovitelj projekta: Antena Sarajevo, Radio MIX, Klix.ba , Sportske novosti, TVSA, Plakat doo.