SP u plivanju
0

Pet svjetskih rekorda, Piersol bez finala na 100 m leđno

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Drugog dana plivačkih takmičenja na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima u Rimu oboreno je novih pet svjetskih rekorda.

Ipak, vijest dana možda je ipak podbačaj Amerikanca Aarona Peirsola, aktuelnog olimpijskog i dosadašnjeg svjetskog prvaka na 100 metara leđno, koji u Rimu nije izborio plasman u finale te discipline! Peirsol je polufinale okončao na devetom mjestu s vremenom 53,22, a za plasman u finale nedostajalo mu je 10 stotinki, koliko je brži bio Britanac Liam Tancock. Najbrži u polufinalu bio je Japanac Junya Koga s rezultatom 52,39, što je i novi rekord svjetskih prvenstava.

Zanimljivo da je Peirsol, koji je na nedavnim američkim kvalifikacijama za SP u Indianapolisu postavio svjetski rekord s vremenom 51,94, čime je postao prvi čovjek u povijesti koji je ovu disciplinu otplivao ispod 52 sekunde, najavio nakon jutarnjih kvalifikacija kako će za zlatnu medalju u Rimu na 100 metara leđno vjerojatno trebati srušiti svjetski rekord. Na njegovu žalost, on neće imati priliku sudjelovati u tom pokušaju.

Peirsolovu sudbinu izbjegao je njegov sunarodnjak i najbolji plivač današnjice Michael Phelps, koji je prvoga dana plivačkih natjecanja u Rimu zlato osvojio odmah u prvoj utrci u kojoj je nastupio, u štafeti 4x100 metara slobodno, a u ponedjeljak je u svom prvom individualnom nastupu, na 200 metara slobodno, ostvario treći rezultat polufinala (1:45.23) što mu je, dakako, bilo dovoljno za finale. Prvi u polufinalu bio je Nijemac Paul Biedermann (1:43.65).

Kao što smo spomenuli, natjecanja u ponedjeljak ponudila su pet novih svjetskih rekorda, tri u finalima i još dva u polufinalima, što znači da ih je, nakon šest nedjeljnih, ukupno u prva dva dana oboreno 11.

Američka plivačica Ariana Kukors opet je uvjerljivo oborila rekord na 200 metara mješovito, kao što je to učinila i dan ranije u polufinalu, kada je plivala 2:07.03, te je popravila raniji najbolji rezultat koji je držala Australka Stephanije Rice za sekundu i 42 stotinke (2.08.45). U finalu je Kukors bila još dosta brža, te se do zlata i novog najboljeg vremena na svijetu dokopala s rezultatom 2:06.15.

Šveđanka Sarah Sjostrom, koja će 17. kolovoza proslaviti tek 16. rođendan, osvojila je zlatnu medalju i oborila svjetski rekord u finalu discipline 100 metara leptir s vremenom 56,06. Sjostrom je u jutarnjim kvalifikacijama plivala 56,44, već i to je bio novi svjetski rekord,a onda je u finalu bila još brža!

  • Ne mogu vjerovati što se događa, ovo je nevjerojatno – bio je prvi komentar švedske tinejdžerice.

Zlatnu medalju uz srušeni svjetski rekord osvojio je i Australac Brendon Rickard na 100 metara prsno s rezultatom 58,58.

Još dva svjetska rekorda oborena su u polufinalnim utrkama. Ruskinja Anastasija Zujeva bila je autorica jednog na 100 metara leđno (58.48), a drugog Amerikanka Rebecca Soni na 100 metara prsno (1:04.84).