Recepti za pobjedu
8

Pet stvari koje smo naučili iz 54. Super Bowla

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kansas City Chiefs su prvaci NFL-a. Njihovi navijači čekali su na ovaj rezultat 50 godina i sve čestitke zaslužuje trener Andy Reid i cijela organizacija.

Odigrali su izvanredno finale iz kojeg se mogu izvući mnoge lekcije, a neke od njih navodi SN Nation.

1. Najvažnije je imati elitnog vođu napada

Dobiti elitnog vođu napada puno je lakše reći nego napraviti. Danas ih ima svega nekoliko, to su Patrick Mahomes, Russell Wilson, Tom Brady, Aaron Rodgers i Drew Brees. Chiefs su imali i Alexa Smitha, koji je kao vođa napada bio dovoljno dobar da osvoji diviziju. Tada je ekipa donijela vrlo neemotivnu odluku da ga zamijene Patrickom Mahomesom. Ekipe, dakle, moraju biti odvažne da bi osvojile Super Bowl.

Ovo im se naravno isplatilo, posebno imajući u vidu da je Kansas City u svakoj utakmici u doigravanju pa i u Super Bowlu, gubio 10 ili više poena razlike, a onda je uspijevao preokrenuti rezultat zahvaljujući Mahomesu. Uoči Super Bowla mnogi su davali prednost odbrani San Francisca i, zaista, tri četvrtine su 49nersi imali sve pod kontrolom. Stalno su stavljali pritisak na vođu napada Kansas Cityja i natjerali ga da baci dva presječena dodavanja. Tokom većeg dijela utakmice igrali su savršeno pokrivanje kako bi spriječili duga dodavanja. I pri rezultatu 20:10, Kansas City je imao napad koji je morao pretvoriti u novi prvi down, u suprotnom, sve bi vjerovatno bilo završeno.

I baš tada, Mahomes je primio loptu, vratio se 14 jardi kako bi izbjegao pritisak ofanzivne linije San Francisca, a zatim bacio nevjerocatno dodavanje prema Tyreeku Hillu koji je promijenio tok utakmice. Kada je to bilo najvažnije, Mahomes je napravio sve što je potrebno. Zaslužio je biti MVP.

Na drugoj strani, povratnik Jimmy Garoppolo bio je dobar u prve tri četvrtine, ali je propustio više prilika kasnije – ili nije ni pokušao baciti loptu otvorenim hvatačima ili je bacao nedovoljno precizne lopte prema njima. To su situacije koje elitni vođe napada ne bi propustili. Garoppolo još uvijek može naučiti iz ove utakmice, ali je pitanje je li on taj kalibar da postane elitni vođa napada.

2. Agresivnost je nužna

Malo ko je očekivao da će Andy Reid biti agresivniji trener u finalu. Na prvom dodavanju za polaganje, Chiefsi su pri četvrtom dodavanju koristili posebnu akciju koju su trenirali od maja, a koja je prvi put viđena još 1948. godine. Ovo im se isplatilo i postigli su polaganje. U sljedećem dodavanju, Chiefsi su ponovno imali uspješnu izvedbu četvrtog dodavanja koje se ponovno isplatilo jer je postignut field goal. To je 10 poena za Kansas City, koji su dobili samo zahvaljujući agresivnosti.

To nije bio slučaj sa San Franciscom, Kyle Shanahan je bio previše bojažljiv. Ne postoji izgovor za kraj druge četvrtine. Bilo je 10:10, i znalo se da će San Francisco započeti posjedom treću četvrtinu. Chiefsi su propustili priliku osvojiti novi prvi down na manje od dvije minute do kraja. San Francisco je imao sva tri time-outa i nisu iskoristili nijedan, dok je Kansas pustio da vrijeme istekne prije nego što su ispucali loptu.

San Francisco je napad započeo unutar 20 jardi od svoje end zone. Dvaput su se odlučili za napad trčanjem, a nakon time-outa koji je uzeo Kansas City, Ninersi su kompletirali dodavanje za 20 jardi u trećem dodavanju. Sljedeći potez bilo je prelijepo duboko dodavanje koje je poništene zbog prekršaja, ali da nije, San Francisco bi imao priliku poentirati. Umjesto toga, oni su se dogovorili da ne pokušaju ništa i pričekaju kraj poluvremena. Bila je to velika greška u pristupu Shanahana, koji je morao znati da su u finalu poeni nužni. On je kasnije objasnio da nije želio vratiti loptu Mahomesu i da mu priliku poentirati u samoj završnici druge četvrtine. Jasno. Iz te odluke se i vidi koliko ne vjeruje vlastitom vođi napada.

I upravo to nas vraća na prvu stavku – elitni vođa napada je najvažniji.

3. Teško je izgraditi pobjedničku ofanzivu oslanjajući se na trčanje kao osnovni adut

Do sada smo vidjeli nekoliko uzastopnih Super Bowl mečeva u kojima se do pobjede nije dolazilo trčanjem. Eaglesi su pobijedili Patriotse s 373 jardi osvojenih dodavanjima Nicka Folesa. Da, Eaglesi su dobro trčali u toj utakmici, ali se njihova ofanziva ne temelji na trčanju kao prvoj opciji.

Prethodne sezone, napad Patriotsa i igra trčanjem bila je užasna u play-offu, ali su zahvaljujući igri dodavanjima stigli u finale. U pobjedi nad upravo Kansasom, brojni treći downovi pretvoreni su u novi napad zahvaljujući dodavanjima. Kada su Patriotsi postigli jedino polaganje u Super Bowlu 53, oslanjali su se primarno na igru dodavanjem.

I ove godine, Kansas je pobijedio oslanjajući se na igru dodavanjem, što uvijek i čine. Nisu se puno oslanjali na trčanje tokom cijele sezone. Zašto? Mahomes je najbolji igrač na svijetu.

4. Sreća je važna

Svako je tvorac vlastite sreće, ali uvijek je lijepo kada ona radi za vas i prekovremeno. Ulazeći u 17. sedmicu, Chiefsi su protivnika tražili između Tennesseeja, New Englanda ili Baltimorea, a s posljednja dva protivnika igrali bi u gostima. Onda, najprije je Miami pobijedio New England, a kada je Tennessee kasnije izbacio najprije njih, a potom i Los Angeles, bilo je jasno da će Kansas biti domaćin finala konferencije.

I na samom Super Bowlu okolnosti su Kansas Cityju išle na ruku. Sporan prekršaj San Francisca u završnici druge četvrtine spriječio ih je da poentiraju. Mahomesu je dva puta izbijena lopta, ali je oba puta posjed ostao na strani Kansasa. Garoppolo je promašio svoje hvatače ili propuštao priliku baciti im loptu.

Iako im je puno toga išlo na ruku, trebalo je i završiti posao, što oni jesu napravili. To je najvažnije.

5. Što manje sudijskih prekidanja – to bolje

Sudije su dopustili da se igra razvije i nisu je stalno prekidali ubacivanjem žutih zastavica. Nijednom nisu dosudili "holding" na cijeloj utakmici. Bila je samo jedna sporna odluka na kraju druge četvrtine i još jedna vrlo očita intervencija pri kraju meča. To nije bilo savršeno suđenje, ali nije bilo ni kontroverzno. Svaka čast sudijama.