{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pet novih sportova na Olimpijskim igrama

N
NINA
23.9.2004. u 15:41
0
0
Pet novih sportova na Olimpijskim igrama
0
Pet novih sportova na Olimpijskim igrama
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) planira da od 2012. u porodicu olimpijskih sportova uvrsti golf, ragbi, skvoš, karate i takmičenje na rolama, izjavio je danas predstavnik za štampu MOO-a.
"Bilo je više kandidata za olimpijske sportove, ali je popis sveden na ovih pet. Stav predsjednika MOO-a Jacquesa Rogge je, međutim, da se broj sudionika na Olimpijskim igrama ne može povećati. To znači da ukoliko želimo u olimpijski program uvrstiti nove sportove, neke moramo isključiti", izjavio je glasnogovornik MOO-a.

Prema njegovim riječima, MOO će u idućem razdoblju razmotriti status sadašnjih 28 olimpijskih sportova, nakon čega će uslijediti prijedlog da se neki od njih brišu s popisa. Odluka o tome ko će ući u porodicu olimpijskih sportova, a ko će iz nje izaći, bit će donesena na kongresu MOO-a u julu iduće godine u Singapouru. Te promjene važit će od Olimpijskih igara 2012.

Pretprošle godine MOO je predlagao da se iz olimpijskog programa isključe softbol, bejzbol i moderni petoboj, ali je kasnije taj prijedlog povučen, pa će se takmičenja u tim sportovima održati i u Pekingu 2008.

Takmičenja u golfu i ragbiju već se održavala na Olimpijskim igrama, dok bi skvoš, karate i roleri bili novi olimpijski sportovi. Ragbisti su na skupovima najboljih sportisti svijeta sudjelovali četiri puta - 1900., 1908., 1920. i 1924.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: