sport
8

Pet gradova u utrci za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine

Klix.ba
Thomas Bach (Foto: EPA)
Thomas Bach (Foto: EPA)
Međunarodni olimpijski komitet u srijedu je objavio imena pet gradova koji su ostali u utrci za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, a to su Budimpešta, Los Angeles, Pariz, Rim i Hamburg.

"Dočekujemo pet izvanrednih i visokokvalificiranih gradova kandidata", izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Rok za prijavu gradova kandidata istekao je u utorak u ponoć, a iz dalje utrke odustali su Torontno i Baku. Međunarodni olimpijski komitet je odlučio da svih pet gradova kandidata učestvuje u finalnom izboru, bez prijevremenih eliminacija, da bi izbjegli situaciju kao u slučaju izbora grada domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, gdje su ostala samo dva kandidata jer su se ostali povukli zbog finansijskih i političkih razloga.

Inače u procesu izbora grada domaćina za 2024. godinu po prvi put uključen je i program reformi koji je pokrenuo predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach. Reforme se odnose na smanjenje troškova domaćinstva te maksimalno korištenje postojećih i privremenih sportskih objekata.

Bach je istakao kako je svih pet gradova kandidata usvojilo njegov program reformi. U finansiranju igara Međunarodni olimpijski komitet će gradu domaćinu donirati oko 1,7 milijardi dolara.

Kao favoriti izdvajaju se Los Angeles, koji je do sada bio domaćin olimpijskih igara dva puta i to 1932. i 1984. godine. S druge strane Pariz je olimpijske igre ugostio 1900. i 1924. godine. Pariz je bio u utrci za igre 2012. ali su tada izgubili od Londona.

Rim također želi organizaciju 2024. godine, što bi bilo prvi put još od 1960. godine. Najmanje šansi u ovoj utrci daje se Budimpešti i Hamburgu.

Finalno glasanje i izbor grada domaćina obavit će se u prijestolnici Perua, Limi u septembru 2017. godine