Koristio doping 2004. u Atini
0

Perepečenov: Od mene se traži da vratim olimpijsku medalju

FENA
Ruski dizač tegova Oleg Perepečenov izjavio je da će morati da vrati bronzanu olimpijsku medalju koju je osvojio 2004. u Atini, nakon što je naknadno ustanovljeno da je koristio doping.

"Pozvali su me iz ruske federacije dizača tegova i rekli mi da vratim medalju", kazao je Perepečenov za agenciju "All-Sport".

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) prošle sedmice oduzeo je medalje od četvero sportaša nakon to je osam godina nakon Olimpijade ustanovljeno da su koristili doping. Riječ je o ukrajinskom bacaču kugle i osvajaču zlatne medalje Juriju Bilonogu, ruskoj bacačici kugle Svetlani Krivelyovoj i bacačici diska iz Bjelorusije Irini Yatchenko, koji su osvojila bronzana odličja, te bacaču kladiva Ivanu Tsikhanu iz Bjelorusije koji je osvojio srebro, prenio je Eurosport.

Ruski dizač tegova, koji je osvojio bronzu u kategoriji do 77 kg, odbacio je optužbe.

"Mislim da MOK i dalje razmatra moj slučaj, ali imam osjećaj da će se nešto uskoro dogoditi", rekao je 37-godišnji dizač tegova, koji se povukao 2010.

"Mnogo puta sam testiran prije i nakon Olimpijade u Atini i nisu našli ništa. Sada mi kažu da su našli nekakve smješne supstance, koje su bezvrijedne za dizače tegova. Gdje je ovdje fair play?", pita se Perepečenov.