Dvije sedmice pred Olimpijadu
0

Peking se guši u smogu

Sarajevo-x.com
Peking se i dalje guši u smogu usprkos agresivnim mjerama koje su kineske vlasti poduzele kako bi očistile zagađeni zrak za predstojeće Olimpijske igre.

Predsjednik MOK-a Jacques Rogue izrazio je zabrinutost zbog trenutnog stanja te izjavio kako bi se neki događaji poput maratona mogli odgoditi ukoliko kvalitet zraka bude loš.

Haile Gebrselassie, etiopski rekorder u maratonu, već se povukao iz utrke u Pekingu zbog straha da će zagađen zrak loše uticati na njegovu astmu.

Međutim, kineski zvaničnici dodali su kako nema nikakvog razloga za zabrinutost: "Ponekad se čini kao da je grad u magli, ali je zapravo kvaliteta zraka dobra. Naše samopouzdanje temelji se na 10-godišnjem iskustvu čišćenja zraka od zagađenja. U toku je implementacija plana koji će osigurati da zrak bude čist tokom Igara.", objasnio je Sun Weide, glasnogovornik Pekinškog olimpijskog komiteta za AFP.

Kineske vlasti odlučile su se na oštre mjere kako ništa ne bi ometalo nesmetano održavanje svih takmičenja na Olimpijskim igrama te su prošle sedmice čak i zatvorili fabrike i zabranili kretanje više od milion automobila.

Nekoliko dana stanovnici Pekinga uživali su čišćem zraku i činilo se da su proračuni bili uspješni, ali već u petak se nad gradom pojavio poznati sivi oblak, a index zagađenja bio je 130 (niži nivo zagađenja), što je čak duplo više od indexa izmjerenog prošlog vikenda kada su tek uvedene restriktivne mjere.