sport
0

Peking najpouzdaniji kandidat za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine

FENA
Peking je najsigurniji izbor za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, izjavio je gradonačelnik Pekinga Wang Anshun u svom izlaganju pred članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u utorak u Lausanni.

"Grad Peking je zasigurno najbolji izbor za MOK, kao najpouzdaniji partner za sve učesnike", rekao je Wang.

Jutros su gradovi kandidati, Almaty, Kazahstan i Peking, predstavili svoje kandidature za domaćina zimskih igara 2022.godine članovima MOK-u Lausanni.

Ilustrirajući naslijeđe Olimpijskih igara iz Pekinga 2008. godine, Wang je rekao članovima MOK-a da je grad Peking u potpunosti prihvatio olimpijski duh i "on taj duh živi svakim novim danom”.

A što se tiče problema sa smogom, što je bilo i jedno od glavnih pitanja predstavnika medija, gradonačelnik Wang je objasnio da je Peking uložio 130 milijardi dolara na implementaciju sveobuhvatnog petogodišnjeg akcionog plana za čist zrak koji je započet 2013. godine.

"Prekrasno prirodno okruženje s plavim nebom pozdravit će posjetitelje igara u Pekingu 2022. godine", rekao je gradonačelnik Wang.

"Sigurni smo u to", dodao je on.

Kineska vicepremijerka Liu Yandong je u utorak na prezentaciji pred MOK-om ponovila obećanje Pekinga da će grad besprijekorno organizirati zimske olimpijske igre i dati jak podstrek promociji zimskih sportova.

Vicepremijerka je uime kineske vlade potvrdila punu podršku kandidaturi Pekinga.

"Mi smo uvijek biti iskren partner MOK-u. Kinezi su strastveni o pitanju zimskih olimpijskih igara i spremni su dati svoj puni doprinos", rekla je ona.

Peking sada ulazi u završnu fazu procesa i jako je blizu da postane prvi grad na svijetu koji je ugostio i ljetne i zimske olimpijske igre.

Peking je objavio svoju kandidaturu za olimpijadu 2022. godine u novembru 2013., a odbor za kandidaturu formiran je u januaru 2014. godine.

Peking, Almaty i Oslo prihvaćeni su kao gradovi kandidati od Izvršnog odbora MOK-a 7. jula 2014. godine.

Oslo je povukao svoju kandidaturu krajem prošle godine.

Vicepremijerka Liu Yandong kazala je da će kandidatura Pekinga promovirati duh olimpijske solidarnosti, prijateljstva i mira među kineski narodom i ohrabriti više od 300 miliona Kineza da učestvuju u zimskim sportovima i promovirati stil zdravog života u Kini.

"Upravo radimo na nadogradnji Kineskog olimpijskog muzeja, a Međunarodni sajam zimskih sportova će se održavati svake godine", rekla je vicepremijerka Yandong.