Bilijar "devetka"
36

Pehlivanović sjajan na startu US Opena, Trump stigao iz svijeta snookera i "pomeo" rivala

D. P.
Pehlivanović u narednoj fazi igra protiv Južnoafrikanca (Foto: Matchroom Pool)
Pehlivanović u narednoj fazi igra protiv Južnoafrikanca (Foto: Matchroom Pool)
Najbolji bosanskohercegovački igrač bilijara Sanjin Pehlivanović uspješno je započeo takmičenje na US Openu pobjedom nad Evanom Lundom rezultatom 9:3.

Mladi Pehlivanović se ove godine izborio za nastup na jednom od najvećih svjetskih turnira i upisao je odličan debi na turniru koji se igra u disciplini "devetka".

Rezultatom 9:3 slavio je u prvom meču protiv Evana Lunda i tako se plasirao u drugu rundu gdje će igrati protiv Muhummeda Daydata iz Južnoafričke Republike.

US Open se igra po posebnim pravilima, tako da i poraženi imaju šansu kroz repasaž i donji dio žrijeba doći do same završnice turnira, pa se tako boriti za najviši plasman.

Ovogodišnje izdanje US Opena ostat će upamćeno i po učešću najboljeg igrača svijeta u snookeru, Judda Trumpa. Britanac je dobio specijalnu pozivnicu i u prvom kolu je "pomeo" domaćeg igrača Joea Mageeja rezultatom 9:0.


Uprkos činjenici da se sportovi razlikuju, Trumpu to nije predstavljalo problem, iako su mnogi bili skeptični jer se prvi igrač svijeta u snookeru pojavio na US Openu.

Inače, US Open se igra u Hannah's Resortu u Atlantic Cityju. Turnir traje od 13. do 18. septembra i učestvuje 256 najboljih igrača bilijara na svijetu. Nagradni fond turnira je 300.000 dolara, a branilac titule je Nijemac Joshua Filler koji je osvojio trofej 2019. godine. Prošle godine se US Open nije održao zbog pandemije korona virusa.