Najveća američka priča
14

Patriotsi bolji od Ramsa u Super Bowlu 53: Brady i Belichick šesti put na vrhu svijeta

Piše: R. D.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Super Bowl 53 nije oduševio igrom, ali vrlo brzo će sve biti zaboravljeno osim još jednog osvojenog naslova NFL imperije - New England Patriotsa. Pred naletom legendarnog dvojca Belichick - Brady pali su u Atlanti ove sezone nevjerovatni Los Angeles Ramsi. Na kraju je bilo 13:3.

Američka utakmica godine prošla je neočekivano, odbrane su dominirale, a napadi su bili ispod svakog nivoa. Ipak, na kraju su pobijedili Patriotsi u utakmici s najmanje poena u historiji Super Bowl utakmica. Šesti put u 19 godina slavili su najbolji trener svih vremena Bill Belichick i najveći NFL igrač Tom Brady.

Brady je na početku izgledao kao da igra svoj prvi Super Bowl, bio je nervozan, prvo njegovo bacanje presjekao je Cory Littelton. Neuvjerljivi ulazak Patriotsa u utakmicu nakon još jednog lošeg drivea potvrdio je promašajem field goala Stephen Gostkowski.

Tek nakon pet minuta druge četvrtine upisani su prvi poeni ove utakmice koja na početku nije donijela onu izvrsnost koju smo očekivali. Gostkowski je bio bolji u drugom pokušaju i sa 42 jarda pogodio za 3:0. Tako je i završilo poluvrijeme, Sean McVay je prvi put ostao na nuli otkad kao trener vodi Ramse.

Kako je završilo u prvom, krenulo je i u drugom dijelu - sterilno i anemično. Zapravo, dobar dio utakmice jedini igrač koji je igrao na nivou najveće utakmice u američkom sportu bio je hvatač Patriotsa Julian Edelman. Edelman je na kraju osvojio MVP nagradu, potpuno zasluženo s 141 osvojeni jard, za 10 uhvaćenih lopti od 12 pokušaja.

New England nije iskoristio realativno bolju igru, a izjednačenje je došlo tek pred kraj treće četvrtine. Greg Zuerlein je pogodio field goal s 53 jarda i semafor je pokazao 3:3.

Tek sredinom posljednje četvrtine Patriotsi su kompletirali jedan pravi napad, onakav kakav se od njih i očekuje. Brady je pronašao Edelmana nekoliko puta i dva puta sjajnog Gronkowskog da bi sve probijanjem s dva jarda okončao Sony Michel.

U narednom napadu Ramsa po povratak u utakmicu u izglednoj poziciji Stephon Gilmore presijeca noćas lošeg Jareda Goffa i Patriotsi dolaze pred vrata pobjede. Ono što je slijedilo bilo je samo rutina, semafor je na kraju pokazao 13:3.

Popratni sadržaji spektakla na Merzedes-Benz stadionu u Atlanti opravdali su sva očekivanja. Himnu je izvela Gladys Knight, a svekoliku svjetsku pobliku na poluvremenu zabavljali su momci iz Maroon 5. Za pola minute reklamnog prostora televizija CBS naplaćivala je više od pet miliona dolara, a prijenos je rađen sa 125 kamera.