sport
0

Pariz u olimpijskim bojama

NINA
Pariz je danas osvanuo u olimpijskim bojama, nastojeći da se u što ljepšem svjetlu predstavi Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO), čije se izaslanstvo s nestrpljenjem očekuje ove sedmice u "gradu svjetlosti".

Izaslanstvo MOO-a posjetit će Pariz u prilično nezgodnom trenutku, baš u vrijeme odavno najavljenih socijalnih prosvjeda, da bi razmotrilo šanse francuske prijestolnice da dobije organizaciju ljetnih Olimpijskih igara (OI) 2012.

Da bi se izborio za prestižnu titulu olimpijskog grada, Pariz se mora pokazati boljim od Madrida i Londona, kojima se pripisuju jednako dobre šanse, za razliku od New Yorka i Moskve – također kandidata, koje analitičari ne svrstavaju u favorite.

Na čelu izaslanstva MOO-a je Marokanac Nawal El Moutawakel, olimpijski prvak u Los Angelesu 1984.

Da bi ostavili dobar dojam na izaslanike MOO-a, francuski organizatori postavili su natpise "Pariz 2012." na velikim simbolima toga grada, poput Eiffelova tornja i Trijumfalne kapije, kao i na najznačajnijim gradskim institucijama.

Istodobno, vozila gradskog prometa okićena su prigodnim naljepnicama, dok su mostovi na Seni ukrašeni neonskim svjetiljkama u olimpijskim bojama.

Izaslanstvo MOO-a obići će u iduća četiri dana ukupno 32 objekta, smještena uglavnom na obodima Pariza.

“Gradski oci” su zabrinuti da bi veliki nacionalni štrajk, najavljen za četvrtak, mogao ostaviti negativan dojam na izaslanstvo MOO-a.

Petak će biti posvećen službenim susretima, s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom u Elizejskoj palači i premijerom Jean-Pierreom Raffarinom.

Planirano je da izaslanstvo MOO-a ostane u Parizu do nedjelje, kada treba otputovati u Moskvu, posljednju etapu svoje turneje po gradovima, kandidatima za organizaciju OI 2012.