{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pariz: Tri uvjeta za dolazak Sarkozyja na otvaranje igara u Pekingu

F
5.4.2008. u 15:21
0
0
Pariz: Tri uvjeta za dolazak Sarkozyja na otvaranje igara u Pekingu
0
Pariz: Tri uvjeta za dolazak Sarkozyja na otvaranje igara u Pekingu
Foto: AFP/File
Francuska postavlja tri uvjeta za prisustvo predsjednika Nicolasa Sarkozyja na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, među kojima je i dijalog s Dalaj-lamom, objavila je državna tajnica za ljudska prava Rama Yade u dnevnom listu Le Monde od subote.
"Sarkozy će donijeti svoju odluku zavisno od odvijanja događaja a odlučit će nakon konsultacija s našim evropskim partnerima, jer će tada govoriti kao predsjedavajući Evropske unije", rekla je Yade u razgovoru za Le Monde.

"Ipak, tri uvjeta su neophodna za njegov odlazak na OI. To je okončanje nasilja nad stanovništvom i oslobađanje političkih zatvorenika, rasvjetljavanje tibetanskih događaja i otvaranje dijaloga s Dalaj-lamom", dodala je ona.

Francuska traži od Kine da "poduzme istinski konstruktivan dijalog s Dalaj-lamom. Ti se razgovori moraju odnositi na priznavanje tibetanske autonomije te na duhovni, vjerski i kulturni identitet Tibetanaca", precizirala je državna tajnica.

"Dosad je Kina vodila politiku asimilacije, kolonizirajući tibetanske zone, što je marginaliziralo njegovo stanovništvo", dodala je ona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: