sport
0

Pariz: Tri uvjeta za dolazak Sarkozyja na otvaranje igara u Pekingu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Francuska postavlja tri uvjeta za prisustvo predsjednika Nicolasa Sarkozyja na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, među kojima je i dijalog s Dalaj-lamom, objavila je državna tajnica za ljudska prava Rama Yade u dnevnom listu Le Monde od subote.

"Sarkozy će donijeti svoju odluku zavisno od odvijanja događaja a odlučit će nakon konsultacija s našim evropskim partnerima, jer će tada govoriti kao predsjedavajući Evropske unije", rekla je Yade u razgovoru za Le Monde.

"Ipak, tri uvjeta su neophodna za njegov odlazak na OI. To je okončanje nasilja nad stanovništvom i oslobađanje političkih zatvorenika, rasvjetljavanje tibetanskih događaja i otvaranje dijaloga s Dalaj-lamom", dodala je ona.

Francuska traži od Kine da "poduzme istinski konstruktivan dijalog s Dalaj-lamom. Ti se razgovori moraju odnositi na priznavanje tibetanske autonomije te na duhovni, vjerski i kulturni identitet Tibetanaca", precizirala je državna tajnica.

"Dosad je Kina vodila politiku asimilacije, kolonizirajući tibetanske zone, što je marginaliziralo njegovo stanovništvo", dodala je ona.