sport
362

Paraolimpijci ovog vikenda putuju na Igre u Rio de Janeiro

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Paraolimpijska reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog vikenda će otputovati u brazilski Rio de Janeiro, gdje će od 7. do 18. septembra biti održane paraolimpijske igre, prve na području Južne Amerike.

Na paraolimpijadi će učestvovati 4.350 sportista iz 176 zemalja, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 14 sportista, od čega 12 zlatnih odbojkaša koji brane najsjanije odličje iz Londona 2012. godine, te bacači kugle Dževad Pandžić i Dženita Klico.

Kako je kazao predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH i kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić, ekipa je obavila odlične pripreme i svi igrači se nadaju novoj medalji za Bosnu i Hercegovinu.

"Odradili smo dobre pripreme. S nama su bili i naši bacači kugle koji su se također dobro pripremili. Znamo da građani BiH i ovog puta od nas očekuju zlato, što nam stvara određeni pritisak, ali također nam daje motiv više da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Naš cilj na ovim igrama je finale", izjavio je Delalić.

Dodao je da je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci aktuelni paraolimpijski, svjetski i evropski prvak, te da je na prethodnim takmičenjima pokazala da je bolja od velikih rivala Irana i Brazila, te da će i ovoga puta pokušati to dokazati.

Trener bh. odbojkaša Mirza Hrustemović je siguran da će se ekipa iz Rija vratiti s jednom od medalja.

"Vjerujem da ćemo obradovati naše građane. Spremali smo se za ove igre i siguran sam da ćemo se vratiti s jednom od medalja. Naravno da se nadamo najsjajnijoj, ali ovo je sport i nikada ne možete sa sigurnošću reći šta će se desiti. Nadam se da ćemo ispuniti očekivanja", rekao je Hrustemović.

Današnjem ispraćaju bh. paraolimpijaca prisustvovali su i predstavnici vlasti FBiH i Kantona Sarajevo, kantonalni premijer Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, te ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović, koji su bh. olimpijcima zaželjeli uspjehe u Brazilu.

Bh. odbojkaši takmičenje će započeti utakmicom protiv Ukrajine 10. septembra u 2:30 ujutro po srednjoevropskom vremenu, dva dana kasnije će u isto vrijeme igrati protiv selekcije Irana, a 14. septembra u 23:30 sati će odmjeriti snage s Kinom. Polufinale je zakazano za 16. a finale za 18. septembar.

Dževad Pandžić, koji je ispunio normu za paraolimpijadu na takmičenju u Varaždinu ove godine, nada se plasmanu u finale na paraolimpijadi.

"Dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat. Zadovoljan sam pripremama i mojom trenutnom formom. Konkurencija će biti jaka, ali nadam se plasmanu u finale, pa možda i nekom boljem rezultatu", istakao je bacač kugle.

Dženita Klico također se nada plasmanu u finale.

"Imala sam malu pauzu u nastupima, ali nadam se da mogu izboriti plasman u finale. Pripremili smo se odlično u Međugorju, gdje smo imali veliku podršku naših zlatnih odbojkaša. Dat ću sve od sebe da ostvarim što bolji rezultat", kazala je Klico.

Ona će nastupiti 10. septembra u periodu između 15 i 18 sati, a Pandžić 16. septembra između 15 i 18 sati.

Zastavu BiH na otvorenju paraolimpijskih igara nosit će Dženita Klico, a tokom ceremonije zatvaranja igara Dževad Pandžić.