sport
0

Pacquiao optužen jer je prešutio povredu ramena prije meča protiv Mayweathera

Klix.ba
Bokser Manny Pacquiao se suočava s tužbom u Nevadi zbog toga što je lagao o povredi ramena koju je zadobio prije borbe protiv Floyda Mayweathera u Las Vegasu, javlja BBC.
Manny Pacquiao (Foto: EPA)
Manny Pacquiao (Foto: EPA)
Atletska komisija Nevade (NAC) tvrdi da Pacquiao (36) nije prijavio povredu u upitniku uoči meča, no borac tvrdi da je transparentan. Dvoje ljudi u Nevadi tvrde da je Pacquiao prevario kupce karata, televizijske gledatelje i kladioničare.

Tužba je podignuta nekoliko sati nakon što je NAC optužio borca za neiskrenost. Ako Filipinac bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju između jedne i četiri godine, a propisana je i novčana kazna do 5.000 dolara.

Pacquiao se za poraz pravdao povredom zbog koje je morao prestati koristiti desnu ruku, a tvrdi i da je obavijestio Američku agenciju za borbu protiv dopinga (USADA) tokom boravka u trening kampu, kao i u noći borbe. Dodao je da je ljekar iz USADA-e dozvolio korištenje nesteroidnih antiupalnih medikamenata, ali da NAC nije dozvolio njihovo uzimanje jer nije bio obaviješten o povredi ramena.

Pacquiao je potpisao formular u kojem je odgovarao na pitanja da li ima neke povrede ramena, laktova, šaka, kao i da li je potreban pregled. Formular je potpisan pod zakletvom da su informacije tačne.

Hirurg Neal ElAttrache je rekao da borac ima povredu ramena zbog koje mora pauzirati između 9 i 12 mjeseci.

Tridesetosmogodišnji Mayweather je pobijedio na bodove te je neporažen u 48 profesionalnih borbi.

Operacija kojoj mora biti podvrgnut Pacquiao znači da je revanš malo vjerovatan, a Mayweather je rekao da će se povući iz profesionalnog boksa u septembru.