sport
0

Ozvučene sudije na Svjetskom prvenstvu 2006

FENA
FIFA vjeruje da će do SP-a 2006. izabrati i primijeniti u praksi najbolji sistem komunikacije među četvoricom sudija na utakmicama.

FIFA-i su, naime, ponuđena tri različita sistema komunikacije među sucima, od kojih će do početka SP-a, 9. juna, biti izabran jedan, ili kombinacija dvaju ili svih triju.

"Siguran sam da ćemo na XVIII. svjetskom prvenstvu, koje će ove godine biti održano u Njemačkoj, prvi put u historiji SP-a primijeniti elektronski ssistem međusobnog komuniciranja četvorice sudija na utakmicama" - kazao je Jose Maria Garcia Aranda, director FIFA-inog sudijskog odjela, u uvodnom govoru na sastanku međunarodnih sudija određenih za vođenje utakmica SP-a, takozvanom sudačkom workshopu, koji je u utorak počeo s radom u Neu Isenburgu kod Frankfurta. "Sada smo u fazi traženja najboljeg sistema ili kombinacije sačinjene od najboljih dijelova svakog od triju ponuđenih sustava."

U decembru prošle godine FIFA je odlučila da na ovom Prvenstvu svijeta u Njemačkoj neće biti korištene takozvane pametne lopte, koje bi sucima signalizirale da su prešle crtu gola u spornim situacijama, odnosno, u gužvama pred golovima, kad je sucima vidik zaklonjen tijelima igrača. Razlog? Te lopte nisu bile dovoljno testirane, jer su prekasno dovršene za pokusnu primjenu.

Sistem elektronske kominikacije među sucima nije komplikovan, ali su se usprkos njegovoj jednostavnoj primjeni u praksi pojavili neki problemi koji moraju biti otklonjeni.

"Najvažnije je prilikom međusudačke komunikacije nema rezonancije kako gledaoci ne bi čuli o čemu suci govore u pojedinim fazama utakmica" - pojasnio je Garcia Aranda, koji je svojedobno i sam bio međunarodni sudac kojemu je bilo povjereno suđenje nekih utakmica na Svjetskom prvenstvu.

Sudijski workshop okupio je 44 sudije, koji će tokom četiri dana u Neu Isenburgu morati proći test poznavanja pravila igre, test tečnog govorenja engleskog jezika te testove fizičke i psihičke spreme za vođenje utakmica na svjetskom samitu najboljih nogometnih reprezentacija.

FIFA će 31. ožujka odlučiti koliko će sudijskih trojki voditi 64 susreta u 12 gradova-domaćina XVIII. SP-a. Na XVII. SP-u 2002. u Japanu i Južnoj Koreji utakmice je vodilo 36 sudijskih trojki, ali to se prvenstvo održavalo u 20 gradova dviju zemalja.

"Možda ih u Njemačkoj i neće trebati toliko, zasad jedino znam da ih neće biti više od 36" - dodao je Urs Linsi, generalni sekretar FIFA-e, koji je naglasio da će na SP-u biti zastupljene sudije sa svih kontinenta, ali da FIFA neće na temelju nekih kvota odlučivati ko će voditi finalnu utakmicu: "Presudno će biti iskazano suđenje tijekom prvenstva. Polufinalne i finalna utakmica bit će povjerene najboljim sudijama bez obzira iz koje su zemlje i s kojeg kontinenta. Suci na SP-u moraju djelovati timski i sporazumijevati se na jednom, dobro im poznatom jeziku.