sport
0

Oživljavanje olimpijskog duha kroz projekt "Slavimo olimpizam"

Klix.ba
Nastupajuća 2014. godina u Bosni i Hercegovini označit će nekoliko jubileja. Bit će to godina u kojoj će se, između ostalih, obilježiti tačno 30 godina od održavanja jedne od najvećih i najznačajnijih kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u svijetu - Zimskih olimpijskih igara, čiji je domaćin 1984. godine bio glavni grad BiH.

Malo manje poznata informacija je da će u 2014. godini Bosna i Hercegovina, tačnije gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo ući u trogodišnju pripremu za organizaciju održavanja Evropskih zimskih olimpijskih igara za mlade EYOWF 2017.

Dakle, nakon tačno 33 godine, olimpijski duh će ponovo oživjeti u Sarajevu.

Tim povodom, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa agencijama CIP7 i Visia sprovodi četverogodišnji projekt Olimpijska porodica - Slavimo olimpizam koji ima za cilj oživljavanje olimpijskog duha, promovisanje izvornih olimpijskih vrijednosti, podizanje svijesti o važnosti održavanja predstojećeg događaja Zimski evropski festival za mlade EYOWF 2017., te popularizacija zimskih sportova uopšte i stvaranje nove generacije naših sportista prvenstveno za zimske sportove.

Duh koji slavi Olimpizam ponovo će biti prisutan u BH gradovima kroz projekt “Slavimo olimpizam” i to kroz dvije komponente: kulturno-umjetnička komponenta projekta - izložbe bh. umjetnika u 10 gradova i sportska komponenta projekta - Olimpijski sportski vikend Jahorina-Bjelašnica. Ovo su prva dva događaja i aktivnosti u nizu kojima će zvanično biti predstavljen projekt 31.01.- 02.02 2014. na Jahorini i Bjelašnici.

Poziv za izložbu bh. umjetnicima i studentima

Jedan od segmenata projekta Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam je izložba bh. umjetnika, koja će predstavljati izuzetno važan kulturni događaj za cijelu državu. Prožeta idejom olimpizma, izložba će biti predstavljena u 10 gradova Bosne i Hercegovine. Pozvane su sve likovne akademije iz BiH i svi umjetnici i profesionalci.

Priliku da pokažu kreativnost, ideje i umjetnički doživljaj o temi Olimpizam imat će studenti likovnih akademija i fakulteta za dizajn i svi drugi bh umjetnici. Rok za prijavu radova je 15. decembar, nakon čega će stručni žiri odabrati 30 najuspješnijih, te formirati kolekciju za grupnu izložbu. Svi pristigli radovi bit će objavljeni u katalogu izložbe. Nagradni fond predviđen za izložbu BH umjetnika je: I nagrada: 1.000 KM, II nagrada: 700 KM, III nagrada: 400 KM.

Izložba će biti svečano otvorena 31. januara na Jahorini, 08.02. u Umjetničkoj galeriji BiH, a potom i u ostalih 9 predviđenih gradova Bosne i Hercegovine u periodu mart-juli.

U septembru 2014. izložba će biti predstavljena i poklonjena u olimpijskom muzeju ZOI '84. Sve informacije vezane za prijavu na izložbu, forme radova i druge detalje potražite na zvaničnoj web stranici: www.slavimoolimpizam.com.

Planirane aktivnosti u okviru projekta Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam podsjetit će nas na slavnu olimpijsku prošlost, oživjeti pozitivni takmičarsko - sportski duh u sklopu priprema za EYOWF 2017. Sarajevo/Istočno Sarajevo, najznačajniji kulturno-sportski događaj nakon ZOI ’84., koji je jedna od velikih razvojnih šansi za naš sport i sve segmente društva, za sarajevsku regiju, a samim tim i za Bosnu i Hercegovinu.