Posebno iznenađenje
30

Oživljavanje duha Olimpijade: Izložba novinskih izdanja iz februara 1984. u hotelu Nomad na Bjelašnici

Hotel Nomad na Bjelašnici pripremio je posebno iznenađenje za sve ljubitelje sporta i istorije - izložbu svih novinskih izdanja koja su obilježila period Zimskih olimpijskih igara.

Bila je posebna čast da izložba počne za vrijeme ceremonije kada je skijaška staza na olimpijskoj Bjelašnici nazvana po Juri Franku.

Tako su i Jure Franko, Bojan Križaj, Mateja Svet i drugi učesnici Olimpijade imali priliku da se prisjete na sve novinske izvještaje, analize i komentare, koji su pratili njihove slavne nastupe.

"Ova izložba je naš skroman doprinos obilježavanju ovog značajnog jubileja. Želimo da oživimo duh Olimpijade i da podsjetimo sve naše goste na veličanstvene trenutke koje je Sarajevo doživjelo 1984. godine. Pozvali smo Jure Franka, da on i njegova porodica budu naši dragi gosti, i da uživaju u skijanju na "svojoj" stazi”, izjavio je Mesud Ljuhar, direktor hotela Nomad.

Izložba obuhvata sva dnevna izdanja Oslobođenja koja su izlazila tokom Olimpijade, kao i strane magazine poput američkih: Time, Newsweek, Sports Illustrated, zapadnonjemačkih: Kicker i Playboy, čehoslovačkog: Magazine Stadion, istočnonjemačkog: Neue Berliner Zeitung i italijanskog Corriere dello Sport. Ova izdanja će poslužiti kao vremenska kapsula koja će posjetiocima omogućiti da osjete duh tog vremena i da se prisjete nezaboravnih trenutaka koje je Olimpijada donijela.

Takođe, i uposlenik hotela Velimir Žuržulović je obilježio svoj jubilej, poslije 40 godina, na istom mjestu, sa malo drugačijom akreditacijom.

Izložba će biti postavljena u periodu od 09.02. do 21.02. u lobiju hotela. Posjetite hotel Nomad na Bjelašnici!