Historijska dešavanja
39

Ovogodišnje SP u snookeru pamtit ćemo zauvijek, kontinentalna Evropa konačno ima prvaka

D. P.
Brecel smatra da će snooker u Evropi sada eksplodirati (Foto: World snooker Tour)
Brecel smatra da će snooker u Evropi sada eksplodirati (Foto: World snooker Tour)
Sjajni belgijski igrač snookera Luca Brecel sinoć je ispisao historiju ovog sporta nakon što je savladao slavnog Marka Selbyja rezultatom 18:15 u finalu Svjetskog prvenstva u Sheffieldu.

Snooker je sinoć dobio prvog ikada osvajača titule svjetskog prvaka koji dolazi iz kontinentalnog dijela Evrope. Brecel je postao prvi tek četvrti osvajač svjetske titule koji nije Britanac.

Brecel je u finalu priredio senzaciju savladavši četverostrukog svjetskog prvaka Marka Selbyja rezultatom 18:15 u četiri sesije. Belgijanac je bio bolji igrač i imao je vodstvo nakon svih sesija ovog meča.

Finale Svjetskog prvenstva 2023. godine ostat će upamćeno po brojnim stvarima. Osim što je prvi put titula otišla u ruke nekoga iz kontinentalnog dijela Evrope, tu smo vidjeli i prvi maksimalan break (147) u finalima, a priredio ga je Selby u drugoj sesiji dvodnevnog finala.

Još jedna stvar ostat će upamćena. Brecel je ove godine napravio najveći preokret u historiji svjetskih prvenstava kada je u polufinalu protiv Kineza Sija Jiahuija preokrenuo 11 frameova zaostatka.

"Bio sam veoma nervozan jer sam silno želio učiniti ovo za Belgiju i Evropu. Sada će snooker u kontinentalnoj Evropi potpuno eksplodirati. Sada kada se to desilo, jedva čekam da vidim šta to donosi svijetu. Ko bi rekao da se ovo može desiti. Tek mi je 28 godina i imam još mnogo toga u karijeri", rekao je Brecel za BBC nakon osvajanja titule.


Prethodna trojica snooker igrača koji su osvojili titulu svjetskog prvaka, a da ne dolaze iz Velike Britanije su Cliff Thorburn (Kanada) 1980. godine, Ken Doherty (Republika Irska) 1997. godine i Neil Robertson (Australija) 2010. godine. Sada im se pridružio i Belgijanac Luca Brecel.

Da osvajanje titule bude još impresivnije, Belgijanac je na putu do trofeja velikim preokretom srušio i Ronnieja O'Sullivana, najtrofejnije i najveće ime ovog sporta. Sve je začinio pobjedom nad još jednim igračem koji spada u sam vrh historije svjetskog snookera Marka Selbyja.

Osim što je skočio na drugo mjesto svjetske rang-liste, iza O'Sullivana, Brecel je inkasirao 500.000 funti. Viceprvak Mark Selby teži je za 200.000 funti, ali i 20.000 funti nagrade za maksimalan break.