Susret mladih hokejaša
0

Ovog vikenda mališani će se takmičiti na turniru Happy Hockey Day u Zetri

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ovog vikenda će u ledenom balonu Zetra biti održan Međunarodni turnir u hokeju "Happy Hockey Day" za djevojčice i dječake do 10 godina, a njegov cilj je oživljavanje hokeja u BiH.

Na konferenciji za medije uoči turnira novinarima su se obratili Siniša Kisić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, Adnan Mrkva, predsjednik Hokejaškog kluba Stari Grad Sarajevo, koji je i organizator turnira, Ermin Hasović, trener i koordinator dječije lige BHL Kids te Kevin Auerbach, trener i predstavnik kanadske organizacije Hockey Without Borders.

Kisić je kazao da Olimpijski komitet daje punu podršku organizatorima turnira te da je ustupljen prostor za njegovo održavanje.

"Podržavamo održavanje turnira te smo ustupili potrebni prostor i infrastrukturu. Hokej je svakako jedna od disciplina koja će biti dio EYOF-a 2017. u BiH, a cilj je oživjeti ovaj sport kao i ostale klizačke sportove. Neki od učesnika će vjerovatno biti i dio naše reprezentacije. Drago mi je što će se u Sarajevu okupiti talentovani mladi hokejaši i siguran sam da ćemo biti dobri domaćini. Hokej donosi mnogo dobrih stvari, a najbolji primjer je hrvatski Medveščak.", izjavio je Kisić.

Mrkva je istakao važnost turnira "Happy Hockey Day", koji ima za cilj da oživi i populariše hokej u BiH te je najavio dolazak respektabilnih klubova iz regije.

"Turnir se održava drugi put. Prošle godine smo imali loše vremenske uvjete pa je održan na ledenoj plohi ispred BBI Centra. Bio je to jedini sportski događaj tog dana, a temperatura je bila -20 stepeni. Ipak, bio je to lijep sportski događaj, a ove godine očekujemo da će turnir biti i bolji. Želim naglasiti da je turnir Happy Hockey Day izuzetno važan za oživljavanje i promociju hokeja u Sarajevu i širom BiH. Ove godine nam dolaze klubovi iz regije, a to su Crvena zvezda, Partizan Spartak Subotica, NS Stars Novi Sad i HHL Sisak iz Hrvatske. Učestvovat će bh. klubovi, a to su Vukovi, Medvjedi i Ajkula. Takmičit će se blizu 120 mališana", rekao je Mrkva.

Trener Hasović je govorio o BHL Kids ligi u kojoj se takmiče hokejaši do 10 godina. Naveo je i uspjeh najmlađe kategodije na turniru u Subotici.

"BHL Kids liga ima četiri kluba, a to su Medvjedi, Vukovi, Divlje Mačke i Ajkula. Prošle godine su mališani odigrali više od 30 utakmica koje uveliko pomažu njihovom razvoju. Dokaz dobrog rada je i prvo mjesto naših hokejaša mlađih od osam godina, koji su osvojili prvo mjesto na Međunarodnom turniru u Subotici proteklog vikenda", izjavio je Hasović.

Novinarima se obratio i Kevin Auerbach, trener i predstavnik kanadske organizacije Hockey Without Borders, koja svoje trenere trenutno ima u BiH i Srbiji, a svoj rad planira proširiti na Hrvatsku, Bugarsku i Tursku. Cilj ove organizacije je popularizacija hokeja u pomenutim zemljama.

"Mladi hokejaši u regiji zaista imaju potencijala, iako su uslovi slabi. Ukoliko nastave ovako raditi, regionalnih uspjeha će biti svakako, ali je za svjetske uspjehe potrebno mnogo više ulaganja u ovaj sport i sportiste" kazao je Aauerbach.

Svoja iskustva s turnira u Subotici je podijelila mlada hokejašica Nađa Viđen.

"Lijepo je igrati sa drugim ekipama. Može se puno toga naučiti od drugih igrača. Moj uzrast nije pobijedio u Subotici, ali to nije važno. Lijepo smo se družili i naučili puno. Za uspjeh nam je potrebna bolja saradnja i stalna ledena ploha", rekla je Viđen.

Problem stalne ledene plohe je evidentan. Prema Mrkvinim riječima, postoje master planovi na kojima rade ZOI 84 i OC Jahorina, a koji podrazumijevaju obnovu stare i pravljenje nove infrastrukture kako bi bh. hokejaši imali bolje uslove te kako bi hokej postao popularan u našoj zemlji. Hokej je sport koji će biti dio ranije najavljenog EYOF-a u BiH 2017. godine. Planirana je ledena ploha u Zetri, kao i vanjske plohe, a postoji i plan za izgradnju nove ledene plohe na Palama.